Červená řepa má „vedlejší účinky“

Nebojte se, skutečně není nutné přestat jíst červenou řepu. Její přínosy násobně převyšují rizika. A proč o tom tedy psát? Třeba proto, abychom si uvědomili, že naše strava má být pestrá a jednotvárné diety mohou naše zdraví dokonce poškodit. A to i v případě tak zdravé zeleniny, jako je červená řepa.

Co umí červená řepa se zdravím?

Červená řepa je často vyhledávanou zeleninou. Její použití je mnohem pestřejší, než jsme zvyklí v našich krajích, a rozhodně se hodí s červenou řepou trošku experimentovat. Její všemožné zpracování vám rozšíří obzory i ozvláštní jídelníček.

Červená řepa je tělu přínosná, často se používá během redukčních diet a pozitivně ovlivňuje například vysoký krevní tlak, onemocnění srdce, a dokonce zlepšuje výdrž i výkon během cvičení. Vysoký obsah minerálů, vitamínů a vlákniny dělají z červené řepy ideální zeleninu pro zdravý jídelníček. Na druhou stranu jsou to právě tyto nutričně zajímavé látky, které mohou způsobit alergie. Mezi projevy patří klasické symptomy, jako jsou svědění kůže a vyrážka, otoky rtů, úst či krku, případně až horečka.

Moc řepy může zdraví škodit

Nadměrná konzumace červené řepy také ovlivňuje tvorbu ledvinových kamenů a neblaze také působí na játra. Pokud máte historii onemocnění těchto orgánů v rodině nebo dokonce vlastní, pak se červené řepě raději vyhýbejte. Stejně tak trpíte-li dnou. Řepa není vhodná pro vysoký obsah purinů.
Jestliže máte vyloženě nízký krevní tlak, pak pravidelná konzumace řepy není zcela vhodná. Červená řepa snižuje krevní tlak, takže se hodí naopak spíše pro ty, kteří mají tlak vysoký. Pokud trpíte na nízký tlak, pak budete unavenější až malátní.

Zhruba 14 % populace pozoruje po konzumaci červené řepy zabarvení moči a stolice. Tento jev má název „beeturia“. Nejde o nic závažného či zdraví ohrožujícího. Tento následek konzumace má patrně spojení s nedostatkem železa v těle a maximálně vás může polekat, protože jej můžete považovat za krev ve stolici či moči.

Zdroje: en.wikipedia.org, www.stylecraze.com, www.prostreno.cz