Podzim je obdobím, kdy má červená řepa nejvíc vitamínů, konkrétně pak, když ji vyndáte ze země. Ideální je tedy ji zpracovat co nejdříve. Nejzdravější je řepa syrová, proto se doporučuje z ní připravit především šťávu nebo salát.

Velkou výhodou červené řepy je, že v ní blahodárné látky zůstávají i po tepelné úpravě, na rozdíl od ostatních druhů zeleniny. Pokud vám tedy nechutná čerstvá, stačí se ji naučit správně připravovat.

Podle vědeckých studií se má za to, že šťáva z červené řepy snižuje krevní tlak, záněty a zlepšuje sportovní výkony. Obsahuje totiž celou řadu vitamínů, antioxidantů a sloučenin zvaných betalainy. Ty patří do skupiny přírodních rostlinných barviv.

Šťáva z červené řepy ovlivňuje krevní tlak

Jak moc je červená řepa zázračná, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Šťáva z řepy snižuje krevní tlak a to jak systolický, tak diastolický. Dusičnany, které se přeměňují na kyselinu dusičnou, pomáhají rozšiřovat a ozdravovat krevní cévy. Pití šťávy zvyšuje fyzickou výkonnost. Ukázalo se dokonce, že cyklisté, kteří před sportovním výkonem vypijí dva šálky šťávy z červené řepy, zlepšili svůj čas na desetikilometrové trati.

Šťáva podporuje zpevnění a prokrvení hladké svalové hmoty a tím prospívá její pití i lidem, kterým hrozí srdeční selhání. Navíc zvyšuje průtok krve v mozku u starších lidí. Především pak v čelních lalocích. Ty jsou spojeny s kognitivním myšlením a chováním. Řepa vás tedy může i ochránit před stařeckou demencí, nebo alespoň oddálí její nástup.

Řepa je skvělá i při redukčních dietách

Řepa je dále skvělá při redukčních dietách, protože má velmi nízký počet kalorií a prakticky žádný tuk. Má schopnost odbourávat volné radikály a působí tak jako prevence před vznikem rakoviny. Tato zelenina je také bohatá na draslík, tudíž udržuje jeho správnou hladinu v krvi. Dále obsahuje vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor, sodík, zinek, měď a selen.

Samozřejmostí jev ní i obrovské množství vitamínu C, který je nejen silným antioxidantem, ale také podporuje tvorbu hlenu, hojení ran a vstřebávání železa. Šťáva z řepy chrání také před ukládáním tuků v játrech, před jejich záněty a v neposlední řadě i před oxidačním stresem.

Zdroj: www.rehabilitace.cz, www.cervenarepa.eu