Proč by šťávu z červené řepy měly pít zejména ženy nad padesát?
Zdroj: Shutterstock

Proč by ženy po 50 měly pít šťávu z červené řepy denně: Nejen kvůli tlaku

Už naše babičky milovaly červenou řepu a věděly proč. Jde o zeleninu plnou vitamínů a zdraví prospěšných látek. Řepa je skvělá hlavně v průběhu zimních měsíců, kdy dodává našemu tělu sílu, energii a vitamíny. Proč by šťávu z červené řepy ale měly pít hlavně ženy po padesátce?

Podzim je obdobím, kdy má červená řepa nejvíc vitamínů, konkrétně pak, když ji vyndáte ze země. Ideální je tedy ji zpracovat co nejdříve. Nejzdravější je řepa syrová, proto se doporučuje z ní připravit především šťávu nebo salát.

Velkou výhodou červené řepy je, že v ní blahodárné látky zůstávají i po tepelné úpravě, na rozdíl od ostatních druhů zeleniny. Pokud vám tedy nechutná čerstvá, stačí se ji naučit správně připravovat.

Podle vědeckých studií se má za to, že šťáva z červené řepy snižuje krevní tlak, záněty a zlepšuje sportovní výkony. Obsahuje totiž celou řadu vitamínů, antioxidantů a sloučenin zvaných betalainy. Ty patří do skupiny přírodních rostlinných barviv.

červená řepa zázvor citrón červená řepa zázvor citrón Zdroj: Shutterstock

Šťáva z červené řepy ovlivňuje krevní tlak

Jak moc je červená řepa zázračná, se podívejte ve videu:

Šťáva z řepy snižuje krevní tlak a to jak systolický, tak diastolický. Dusičnany, které se přeměňují na kyselinu dusičnou, pomáhají rozšiřovat a ozdravovat krevní cévy. Pití šťávy zvyšuje fyzickou výkonnost. Ukázalo se dokonce, že cyklisté, kteří před sportovním výkonem vypijí dva šálky šťávy z červené řepy, zlepšili svůj čas na desetikilometrové trati.

Šťáva podporuje zpevnění a prokrvení hladké svalové hmoty a tím prospívá její pití i lidem, kterým hrozí srdeční selhání. Navíc zvyšuje průtok krve v mozku u starších lidí. Především pak v čelních lalocích. Ty jsou spojeny s kognitivním myšlením a chováním. Řepa vás tedy může i ochránit před stařeckou demencí, nebo alespoň oddálí její nástup.

brownies červená řepa Brownies z červené řepy je dobrou volbou. Zdroj: shutterstock.com

Řepa je skvělá i při redukčních dietách

Řepa je dále skvělá při redukčních dietách, protože má velmi nízký počet kalorií a prakticky žádný tuk. Má schopnost odbourávat volné radikály a působí tak jako prevence před vznikem rakoviny. Tato zelenina je také bohatá na draslík, tudíž udržuje jeho správnou hladinu v krvi. Dále obsahuje vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor, sodík, zinek, měď a selen. 

Samozřejmostí jev ní i obrovské množství vitamínu C, který je nejen silným antioxidantem, ale také podporuje tvorbu hlenu, hojení ran a vstřebávání železa. Šťáva z řepy chrání také před ukládáním tuků v játrech, před jejich záněty a v neposlední řadě i před oxidačním stresem.

Zdroj: www.rehabilitace.cz, www.cervenarepa.eu

Akční letáky