Zdroje: www.rehabilitace.info, www.jetoinfarkt.cz

Je víno lék na srdce?

Podívejte se, co říká o konzumaci vína kardiolog a profesor Milan Šamánek v rozhovoru s Markem Ebenem. My vám pak povíme, co se ví o účincích látek obsažených v červeném víně a jak prospívají i škodí.

Zdroj: Youtube

Prospěšné malé množství vína

Jak pan profesor Šamánek zmiňuje, aby bylo možné považovat pití vína za prospěšné, pak je vhodné dodržovat ono bezpečné maximum a to asi 4 dcl pro muže a polovinu pro ženy a pak profesor také okamžitě vysvětluje proč. K těmto mírám třeba dodat, že je ideální konzumace častá, téměř každodenní.

Nezapomínejme však, že i když je víno považováno za „nejzdravější“ alkohol, rozhodně se nedá říct, že je takové popíjení zcela bez problémů. I když polyfenoly obsažené ve víně snižuji riziko onemocnění srdce a krevního oběhu, na druhou stranu se k alkoholu váží další onemocnění, která není dobré podceňovat.

Sem patří především obávaná rakovina prsu, hlavy, jícnu či tlustého střeva. Pravidelná konzumace i tohoto malého množství alkoholu může vést k onemocnění jater. Nicméně konzumace vína naopak snižuje riziko mrtvice i infarktu myokardu.

Kvalitní červené víno je plné antioxidantů

Pan profesor se zamýšlí sice nad kvalitou vína, nicméně dnes již víme, že právě červené víno by podle vědeckých studií mělo být z pohledu přínosu pro srdce ještě o něco lepší než bílé. Červené barvivo totiž obsahuje množství oxidantů. Kromě polyfenolů jsou to také flavonoidy a resveratrol, který je dnes již dobře známý právě pro zdravotní přínosy organismu.

Resveratrol dokáže snížit riziko některých druhů rakoviny, konkrétně by mohlo jít o rakovinu tlustého střeva či prsu, a udržuje také zdravou hladinu cholesterolu. I když se předpokládá, že resveratrol může být organismu skutečně přínosný, věda se zatím této látce věnovala jen krátce a na výsledky dalších studií se teprve čeká.

Taková „léčba“ vínem je jistě příjemná, není to však jediný způsob, jak můžete předejít mrtvici a infarktu. Obecně se doporučuje snížit krevní tlak, zhubnout, cvičit, nekouřit a alkohol konzumovat jen v malém množství. Ideální je také pozměnit jídelníček a soustředit se na zdravý životní styl.

Další užitek červeného vína

Červené víno může mít v domácnosti ale i na zahradě několik užitečných využití. Jedním z nich je jeho použití jako přírodní hnojivo pro rostliny. Obsahuje živiny, jako je dusík, fosfor a draslík, které mohou posílit růst a zdraví rostlin. Víno také obsahuje éterické oleje, které mohou fungovat jako přírodní repelenty pro škůdce, což znamená, že může být použito k ochraně zahrady. Dalším využitím je čištění a dezinfekce některých povrchů v domácnosti, díky obsahu alkoholu v něm.

Související články