Zdroje: news.bbc.co.uk, www.webmd.com

Kudy teče, tudy léčí?

Ač má alkohol jisté pozitivní účinky na tělo, nelze mluvit jednoznačně o léku. Nicméně pokud zvažujete, co si dnes do sklenky nalijete, jednou z nejprospěšnějších variant, kterou můžete tělu nabídnou, je červené víno. Proč je tomu tak?

Podívejte se, co říká o konzumaci červeného vína například profesor Šamánek v rozhovoru s Markem Ebenem:

Zdroj: Youtube

Červená je víc než barva vína

Právě červená barva je v červeném víně to nejdůležitější! Mluvíme-li totiž o pozitivních účincích červeného vína, nelze nezmínit resveratrol. Jde o látku obsaženou právě v červeném barvivu modrých hroznů. Čeština si s barvami bobulek pohrává, ale to nic nemění na tom, že toto barvivo je právě zdrojem resveratrolu, a tudíž i prospěšných účinků.

Resveratrol je přírodní sloučenina, která se nachází v některých rostlinách, jako jsou hrozny, arašídy, borůvky a některé druhy koření. Je to polyfenol, který má výrazné antioxidační vlastnosti a může pomoci chránit tělo před oxidativním stresem a poškozením buněk.

Resveratrol pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku, zlepšovat funkci cév, podporovat imunitní systém a snižovat riziko některých chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a cukrovka.

Další zdravotní účinky červeného vína

Zkoumá se také míra účinnosti proti rakovině, protože se ukázalo, že tato látka pomáhá blokovat růst rakovinných buněk a snižovat zánět v těle. Nicméně výzkum v této oblasti stále pokračuje a účinky resveratrolu na rakovinu jsou stále nejisté.

Červené víno a opary

Ptáte se, jak působí resveratrol na opary? I když se původně zdálo léčebné užívání červeného vína proti oparům jako nesmyslné, staří Egypťané a Řekové měli nakonec patrně pravdu.

V roce 2000 vědci z Kent State University v Ohiu a Northeastern Ohio Universities College of Medicine přišli s tím, že resveratrol nezabíjí buňky, ale že nejspíš blokuje protein, který uvádí do pohybu množení viru. Ať už je princip jakýkoli, v důsledku červené víno skutečně napomáhá rychlejšímu uzdravení oparů.

Související články