Podle odborníků obsahuje česnek, neboli páchnoucí růže, zhruba 400 zdraví prospěšných složek. Aby ovšem rostlina dosáhla potřebné léčivé síly, záleží na tom, jak se pěstuje a jakým způsobem se zpracovává. K šetrnějším způsobům patří například macerace, díky které vznikne česneková tinktura.„Vhodným zpracováním česneku se může dosáhnout daleko příznivějších účinků na lidský organismus, než je pouhá konzumace této zeleniny v syrovém stavu. Tinktura se jednoduše vstřebává přímo do krve a navíc se člověk nemusí zatěžovat pověstným česnekovým zápachem z úst popřípadě z potu,"tvrdí Tomáš Trejbal ze společnosti Allivictus, která česnekové kapky vyrábí. Výhody tinktury potvrzuje i farmaceutka Kateřina Dvořáková.„Účinné látky obsažené v česneku jsou degradovány zpracováním, ať už vařením, krájením nebo tím, jak působí v trávicím traktu. Daleko efektivnější jsou extrakty stabilizované alkoholem, které se vstřebávají přímo do krve,"uvádí odbornice.

Povzbuzuje mozek

Paměť se s přibývajícím věkem zhoršuje. Největší schopnost uchovávat myšlenky máme ve věku mezi devatenácti a jednadvaceti lety. Pak se paměť výrazně zhoršuje a zapomínání se stává stále častější součástí našeho života. I tento problém pomáhá mírnit česnek.„Účinné látky česneku obsažené v tinktuře pomáhají prokrvení mozku, čímž se zlepšuje soustředění a krátkodobá paměť. Doporučuje se i lidem s rozsáhlejším poškozením paměti, protože výrazně zlepšuje její fungování,"potvrzuje bylinkářka Venuše Studničková.

Posiluje imunitu

Česnek zastavuje množení baktérií a virů, čímž také podporuje imunitu. Tento jeho účinek hraje pozitivní roli při nachlazení a chřipkových onemocněních. Tinktura zvyšuje pocení a zlepšuje odkašlávání, proto je vhodná jako doplněk léčby při onemocněních horních cest dýchacích, jako je chronický zánět průdušek či katar horních cest dýchacích. Pomáhá při opakovaných angínách, u bolestí v krku nebo u hmatných uzlin.

Spaluje tuky

Česnek odstraňuje škodlivé střevní bakterie v žaludku a ve střevech, a nejen to. Díky účinným látkám dochází k rychlejšímu odbourávání cukru z krve. Schopnost snižovat hladinu krevního cukru není významná jen pro nemocné cukrovkou, ale také v boji s nadváhou. Česnek totiž rozproudí látkovou přeměnu a spalování tuků. Tím podporuje metabolismus při hubnutí.