Pacientům, kteří mají problém se slinivkou a žlučníkem, se konzumace aromatického česneku nedoporučuje. Trávící ústrojí některých jedinců totiž čerstvý česnek nesnese. Byla by ale škoda přijít o jeho benefity, proto už naše babičky vymyslely, jak na to.

Vložte si stroužek česneku do úst

Ještě předtím, než si ráno vyčistíte zuby, oloupejte si jeden menší stroužek česneku. Vložte si ho do úst a převalujte ho. Nekousejte. Cílem je pouze produkce slin. Sliny polykejte. Společně s nimi se zdravé živiny z česneku dostanou do celého organismu včetně lymfatického systému a krve. Podle staré čínské medicíny se touto metodou skvěle čistí krevní cévy od usazenin. Pokud je pro vás chuť česneku příliš silná, udělejte si z něj bonbón. Pokapejte stroužek trochou medu a vložte si ho do úst.

Po 30 minutách

Po půl hodině česnek vyplivněte s vyčistěte si zuby. Můžete použít i lístečky máty, rozkousat kávové zrno nebo petrželovou nať. Pach česneku se lépe ztratí.

Co tím získáte?

Česnek zvyšuje imunitu, chuť k jídlu, předchází chřipce, anémii, dýchacím problémům a pomáhá při léčbě bronchitidy. Kromě toho je tato metoda užitečná také k překonání problémů s močovým měchýřem a ledvinami, může snížit příznaky chronického kašle a zabránit tvorbě ledvinových kamenů. Podle studie zveřejněné v roce 2009 má Alicin nejlepší antibakteriální vlastnosti. Používá se v léčbě jizev po akné, při alergiích a jiných kožních onemocnění. Kromě toho česnek obsahuje antioxidanty, které zabraňují demenci a Alzheimerově chorobě. Studie také potvrzují, že tato aromatická bylina může minimalizovat problémy s úbytkem kostní hmoty a zvyšuje estrogen u žen. Použití česneku navíc zlepšuje metabolismus železa zvýšením produkce bílkoviny zvané ferroportin.

Pokud jste na česnek alergičtí, nikdy tuto lidovou léčbu nezkoušejte. Pokud máte jiné zdravotní komplikace a problémy s trávením, raději se poraďte se svým lékařem.

Zdroje:

https://irecept.cz/clanky/dejte-si-strouzek-cesneku-do-ust-a-pocitite-ohromujici-ucinek/

https://ceskozdrave.cz/dejte-si-cesnek-na-30-minut-do-ust-nebudete-verit-co-se-stane-top-156653/