Češi mají v Evropské unii poměrně smutné postavení – hned po Němcích jsou druhým nejobéznějším národem. Pokud ale chcete být zdravá a štíhlá, neznamená to, že byste se měla živit jen nízkotučnými potravinami a zapomenout na tuky. Podle lékařských výzkumů jsou některé z nich velmi zdravé!
Tuky jsou základ
Vedle bílkovin a sacharidů jsou tuky základní stavební jednotkou našeho těla, která je pro organismus nezbytná – umožňují například vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích. Navíc jsou nenahraditelnou zásobárnou energie, stejně jako jsou nezbytné pro tvorbu pohlavních a nadledvinových hormonů.
Není tuk jako tuk
Všechny tuky ale nejsou stejné. Záleží totiž na tom, zda obsahují nasycené či nenasycené mastné kyseliny. Zatímco bez prvních z nich, kam patří živočišné tuky, se naše tělo bez problémů obejde, druhé naopak k životu potřebujeme. Snižují totiž hladinu špatného cholesterolu i krevní tlak a posilují imunitu. Právě do této skupiny patří stále populárnější omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.
- Omega-3 mastné kyseliny najdeme např. v tučných rybách, sojových bobech, či v řepkovém oleji. Jejich konzumace příznivě působí nejen na vysoký cholesterol a tlak, ale dokáže chránit i před vznikem demence a Alzheimerovy choroby.
- Omega-6 mastné kyseliny zase obsahuje např. olivový či slunečnicový olej.
Na sádlo zapomeňte
Jste milovnicí chleba se sádlem? Pak vás asi nepotěšíme. Zatímco nenasycené mastné kyseliny jsou pro naše zdraví důležité, na konzumaci živočišných tuků bychom si naopak měli dát pozor. Sádlo, máslo a tučné maso doporučují lékaři jen u lidí, kteří potřebují přibrat, anebo vykonávají fyzicky náročnou práci. Jejich konzumenti by navíc měli mít v normě cholesterol, žádné potíže s trávením a zdravou slinivku břišní i žlučové cesty...
Trans-mastné kyseliny škodí
V poslední době se v souvislosti s tuky stále více mluví o tzv. trans-mastných kyselinách, kterým se přisuzuje spousta škodlivých účinků na zdraví. Zvyšují cholesterol, podílejí se na trávících problémech a podporují vznik srdečně-cévních onemocnění. Jejich zdrojem jsou např. bramborové lupínky, trvanlivá pečiva, hotová jídla a především – fast foody. Trans-mastné kyseliny rozhodně patří k těm, jejichž konzumaci bychom se měli co nejvíce vyhýbat.
Proč nám chutná tučné jídlo?
S vysvětlením, proč nám chutnají nezdravá mastná jídla, přišli vědci z Oxfordu. Podle nich tučné jídlo v mozku aktivuje centrum štěstí, a to je důvodem, proč se ho nemůžeme nabažit… Američané zase přišli na to, že potraviny s vysokým obsahem tuku v mozku vyvolávají podobné změny jako opiáty a způsobují závislost, což dokázaly pokusy na krysách. Po tom, co jim lékaři tučné jídlo odebrali, měly abstinenční příznaky jako narkomani!
Nízkotučná jídla ničí plodnost!
Místo jednoho obyčejného jogurtu sníte čtyři nízkotučné a pořád máte hlad. „A proč bych si nedala, když je to bez tuku,“ říkáte si. A právě tak uvažuje většina lidí. Ale pozor. Podle odborníků je největší problém v tom, že nízkotučná jídla nejsou vždy nízkokalorická, protože tuk u nich bývá často nahrazen cukrem. A některá jsou dokonce zdraví škodlivá! S důkazem přišel časopis The Times. V článku nazvaném „Nízkotučné jídlo je pro vás špatné“ totiž uvádí, že ženy, které hojně konzumovaly nízkotučné jogurty a pily odstředěné mléko, měly mnohem větší problém otěhotnět, než jejich běžně se stravující vrstevnice! U žen, které pětkrát týdně konzumovaly nízkotučné potraviny, se dokonce potvrdilo vyšší než průměrné riziko, že budou neplodné! Ženy, které jí jednu tučnější porci denně (např. plnotučné mléko či zmrzlinu) snižují o 27 % riziko neplodnosti proti ženám, které takové potraviny jí jednou týdně – anebo vůbec.
Zhubněte s tuky!
S tuky se dá i zhubnout! S tímto názorem přišel britský vědec Robert Atkins – a postavil na něm celou dietu. Pokud chcete hubnout, nemusíte si odpouštět maso, tučné sýry či slaninu s vejci, naopak. Jeho dieta je bohatá na tuky a proteiny, zcela vypuštěny jsou z ní ale sacharidy. Díky tomu tělo musí sahat k tukovým zásobám a na energie spalovat přímo tuky. Ale pozor – lékaři Atkinsovu dietu příliš nedoporučují, považují ji za velmi drastickou a nebezpečnou. Před jejím zahájením je proto třeba dobře zvážit váš zdravotní stav.