Zdroje: en.wikipedia.org, www.medicalnewstoday.com, www.onlinefitness.cz

Šalvěj hispánská aneb semínka chia

Chia semínka už nejsou novinkou, avšak málokdo ví, že pod názvem chia se schovávají semena rostliny šalvěj hispánská čili Salvia hispanica. Patří do hluchavkovitých, což prozrazují její květy, ale není to nějaká nenápadná květinka v trávě, nýbrž zhruba metr vysoká rostlina s modrými kvítky, kterou znali již Aztékové. Rostlina pochází z Jižní Ameriky, ale nově vyšlechtěné varianty lze pěstovat i v podmínkách mírného pásma. Zlatá chia jsou pak semena příbuzné rostliny pocházející z Kalifornie s názvem Salvia columbariae neboli šalvěj kalifornská.

Chia plná zdraví

Drobná semínka šalvěje hispánské jsou bohatá na mnohé antioxidanty, minerály i omega-3 nenasycené mastné kyseliny. I malé množství zasytí a zažene i pocit žízně, navíc jsou zajímavá i konzistencí. Chia zalitá vodou vytvoří něco jako pudink, samotná semena jsou bez chuti, a proto je množné využít jich v podstatě do jakéhokoli pokrmu či nápoje. Chia semínka jsou rozhodně vhodná při redukční dietě, a to pro svůj vysoký obsah vlákniny, vápníku, magnézia, draslíku a železa i zmíněných omega-3 kyselin. Semínka sice obsahují i nasycené mastné kyseliny, ale jen malé množství. Jejich užívání je spojováno nejen s redukcí váhy, ale i se snížení rizika depresí či onemocnění srdce a oběhového systému.

Hubnutí s chia

Důvodů, proč je chia vyhledávaným prostředkem k hubnutí, je několik. Především jde o zmíněnou sytost. Pocit nasycení je samozřejmě důležitý právě pro ty, kteří chtějí zhubnout. Chia semínka, která několikanásobně zvětší svoji velikost, jsou skvělým prostředkem, jak tělu naservírovat zdravou alternativu svačiny či snídaně.

I mnohé studie prokázaly, že chia semínka mají vliv na hubnutí, a to především u obézních účastníků pokusů. I když jsou semínka označována za superpotravinu, neznamená to ale, že pokud je budete pravidelně konzumovat, tak automaticky zhubnete. Studie publikovaná v Nutrition, Metabolism & Cardioavacular Diseases z roku 2016 na pacientech s cukrovkou 2.typu naznačuje, že úbytek váhy je možný jen v kombinaci s dodržováním redukčního jídelníčku.

Jak hubnout s chia i bez

Jaká pravidla během redukční diety dodržovat, jestliže chceme zhubnout s chia? Nejde o žádné novinky, ale zlatý standard, který je nutné ctít nejen pro redukci váhy, ale obecně pro zdravý životní styl.

  • Dodržujte pitný režim. Především v horkých letních dnech, při sportu a aktivitách, které stimulují tělo k nadměrnému pocení. Při dietách, kdy se snažíme konzumovat hodně vlákniny, je voda důležitá a nezbytná pro dobré trávení.
  • Sledujte skladbu jídelníčku. Dobrou představu o tom, co je a co není zdravé, dnes už má většina z nás.
  • Rozhodně byste měli vynechat sladké, smažená jídla a pochutiny, které jsou plné soli a nevhodných aditiv.
  • Chia zařaďte do jídelníčku, ale pamatujte, že denní dávka by se měla pohybovat maximálně mezi 20 až 25 g denně.
  • Zmenšete porce jídla. Není nutné omezit porci na polovinu! Vhodnější je postupné snižování porcí zhruba jen o 15 %.
  • Chia semínka můžete konzumovat s tekutinami v nápojích nebo je přidávat do jídel.

Příprava pokrmů s chia semínky

Až vyzkoušíte použití chia semínek v kuchyni, uvidíte, že jde o zajímavý materiál, který použijete během mnohých oblíbených receptů.

Základním a nejjednodušším použitím chia je takzvaný chia gel. Nejde o nic víc než semínka namočená ve vodě. Chia gel, který se také používá v receptech, je vyrobený z 1 a ¾ šálku chia namočených v 1 šálku vody.
Vodu se semínky promíchejte v uzavíratelné nádobě, nechejte tři minuty odstát, promíchejte, pak znova zhruba za čtvrt hodiny a uskladněte v lednici. Chia gel můžete takto uskladnit v chladu zhruba dva týdny. Používá se jak do sladkých, tak do slaných jídel.

Míchaná vajíčka či omeleta s chia gelem

Vajíčka jsou připravovaná jako běžná vejce, jen obohacená o trošku chia gelu. Dvě rozklepnutá vejce smíchejte se lžičkou chia gelu a připravte jako míchaná vajíčka či omeletu na mírně omaštěné pánvi, tak jak jste zvyklí.

Pokud vás tepelná úprava nenadchla, vyzkoušejte třeba osvěžující nápoj smícháním 1 lžíce chia semínek s šálkem studené vody, šťávy z poloviny citronu a sladidlem. Tím mohou být ideálně nekalorická stévie nebo lžička medu. Máte-li po ruce meduňku nebo mátu, můžete do nápoje přidat jeden či dva podrcené lístky.

Náš tip

Pokud vás chia gel neoslovil, používejte semínka na posypání salátů či jakýchkoli jiných jídel. Populární jsou chia pudinky, které se nechají v lednici zhoustnout přes noc, ale můžete používat i chia mouku.

Související články