Chia semínka se pyšní skvělými nutričními hodnotami a také obsahem zdraví prospěšných látek. Někdo tak může snadno nabýt dojmu, že je nejlepší spořádat jich každý den co největší množství. Ovšem opak je pravdou. Pokud z nich chcete získat jen to nejlepší, dávkujte si je. V nepřiměřeném množství byste mohli okusit i jejich vedlejší účinky.

Jaké možné vedlejší účinky mají chia semínka? To se dozvíte ve videu:

Zdroj: Youtube

Co jsou vlastně chia semínka

Poslední dobou se tato semínka stala populárními, ačkoliv byla ještě před pár lety téměř neznámá. Jedná se o semínka šalvěje hispánské. Obsahují mnoho tělu prospěšných látek - vitamín B3, B2 a B1 a důležité minerály jako fosfor, hořčík, fosfor, mangan a vápník. Vápníku je v nich dokonce pětkrát víc než v mléce. Také se jedná o jeden z nejvýznamnějších zdrojů omega-3 nenasycených mastných kyselin. Významně je zastoupen i zinek, který podporuje správné fungování imunitního systému.

Kolik si jich můžete dopřávat

A jaká je tedy denní dávka chia semínek, které může lidské tělo přijmout během jednoho dne? Záleží samozřejmě na tělesné hmotnosti, fyzické zátěži a zdravotním stavu. Pokud jste zdraví a bez většího fyzického vypětí, je možné jich konzumovat 20 až 25 g. Jestliže míváte větší fyzickou zátěž, lze si dopřát chia semínek až 30 g za den. V případě nežádoucích reakcí se vždy poraďte o jejich užívání s odborným lékařem. A jaké jsou možné vedlejší účinky?

Potíže se zažíváním

Ve větších dávkách můžou někoho trápit zažívací problémy, jako jsou zvýšená plynatost a nadýmání. V horším případě se objevuje i průjem. U některých jedinců může tělo - vzhledem k nezvyku na obsaženou vlákninu - reagovat špatným vstřebáváním živin. Důvody těchto problémů však mohou být ve výsledku zcela jiné. V tomto případě si dávkujte semínka postupně a zapíjejte je vždy dostatečným množstvím vody.

Nadměrná stimulace

Patříte mezi citlivější jedince, kteří reagují například na kofein a další povzbuzující látky? Tak to buďte s chia semínky také opatrní a nechte si jejich konzumaci spíše na ranní a dopolední hodiny. Mají totiž stimulační účinky. Jejich pravidelná konzumace v přiměřeném množství díky svému obsahu tryptofanu navozuje subjektivní pocit, že jste se lépe vyspali. Tato látka totiž znatelně snižuje projevy únavy a stresu. Určitě si semínka nedávejte před spaním, nemuselo by se vám dobře usínat.

Alergická reakce

Řadíte se mezi alergiky? V současné době vznikají alergie na ledacos. Není tak výjimkou, že někdo může mít nepředpokládanou reakci i na chia. Pokud však budete dodržovat doporučené množství, značně tím snížíte tuto pravděpodobnost.

Kdo by se měl chia semínek vyvarovat?

Přestože jsou chia semínka pro náš organismus velkým přínosem, lidé s některými zdravotními problémy by se jim měli vyhnout. O které nemoci se jedná?

Slinivka a žlučník

V případě, že řešíte potíže se žlučníkem a slinivkou, měli byste být opatrní při konzumaci jakýchkoliv semínek. Řešením je semínka předem umlít na jemnou mouku a přidávat si ji nejen do jídel, ale i do nápojů.

Nízký krevní tlak

Protože se chia semínka podílejí také na snižování tlaku, měli by být s jejich spotřebou opatrní i lidé s nízkým tlakem. Řešením je rozdělit si jejich denní dávku do několika menších porcí a zbytečně nezatěžovat organismus.

Srdce a krev

Jestliže jste odkázáni užívat pilulky na ředění krve a máte srdeční problémy, platí pro vás podobná situace jako v předešlém případě. Konzumujte chia semínka jen v menším množstvím a postupně.

Související články

Zdroje: www.bezhladoveni.cz, www.rehabilitace.info, www.fitnessrevolution.cz