Abychom se vyspali, strkáme hlavu pod polštář, špunty do uší, chodíme raději spát dřív než partner nebo jsme spaní ve společné posteli už vzdali úplně. Nejenom, že to narušuje partnerský život a tolik důležitý pocit blízkosti, ale našemu partnerovi, většinou muži, tady jde o zdraví. Chrápání spojené se zástavami dechu vede ke vzniku vysokého tlaku, onemocnění srdce, k vyčerpání, člověk je více ohrožen mikrospánkem za volantem, hůře se soustředí i pamatuje. A ti, kteří s nimi takovou noc na pile sdílíme? My jsme minimálně nevyspalí, nevrlí a občas bychom partnera poslali spát do odhlučněné místnosti.

Trpí srdce i tlak

Při zdravém nádechu při bdění i spánku proudí vzduch nosem či úst do hltanu a pokračuje do dýchací trubice – hrtanu, pak do průdušnice. Zatímco spíme, svaly krku se uvolní a povolí. Jak dýcháme, stěny krku začnou při zúžení hltanu vibrovat – většinou při nádechu, ale někdy i při výdechu. Tyto vibrace pak slyšíme jako charakteristický zvuk – chrápání. Čím víc se cesty zužují, tím hlasitější zvuk bude. Někdy se cesty uzavřou úplně, takže jimi přestane proudit vzduch – tomuto stavu se říká apnoe.

Syndrom spánkové apnoe (apnoe, apnoická pauza) je závažný stav – celé tělo se nedostatku kyslíku brání, takže zalapá po dechu, srdce se rozbuší, krevní tlak vyletí, do krve se uvolní stresové hormony, protože tělo považuje takový stav za vysoce ohrožující. Tyto hormony mají pak za následek zvýšenou srážlivost krve nebo poškození výstelky cév. Kvůli tomu, že jsou srdce a plíce opakovaně vystavované prudkým změnám tlaku uvnitř hrudi, jejich funkce se bude zhoršovat. Pokud se tohle stává každou noc několikrát, je to vážný stav, který spadá do lékařské péče.

Jak poznat spánkovou apnoe?

Jsou to příznaky, kterých si nemusí postižený všimnout sám, ale může ho na ně upozornit okolí.

  • hlasité chrápání
  • chronické chrápání
  • zalapání po dechu, dušení
  • bezdůvodné probouzení
  • bolest hlavy
  • pocit nevyspání, nedostatečného odpočinku, únava
  • zhoršené soustředění a paměť
  • podráždění, nervozita
  • sucho v ústech

Kdo je víc ohrožen?

Svaly, včetně těch na krku, s věkem ochabují, stejně jako se může měnit i struktura patra v ústech. V pokročilejším věku chrápe 40 % mužů a asi 20 % žen. Občasné zachrápání nebo chrápání při rýmě, alergii a po nadměrném pití alkoholu je celkem běžné a stačí se držet prevence a běžně dostupných prostředků. To znamená omezit pití alkoholu 2-4 hodiny před ulehnutím, spát raději na boku a s hlavou mírně podloženou. Pomůže také zvlhčit sliznice nosu a úst. Chrápání se rovněž zhoršuje po lécích, které uvolňují svaly, takzvaná myorelaxancia, ale také sedativa.

Pokud našeho partnera však trápí navíc nadváha, diabetes, onemocnění srdce, plic, svalů či nervů nebo je po mrtvici, určitě je potřeba ho na to upozornit dřív, než bude pozdě.

Diplomacie a trpělivost

Už tedy víme, že to partnerovi a v důsledku i nám škodí, když se ani jeden z nás pořádně nevyspí. Jenže – jak mu to říct?

  • Hlavně bez výčitek - náš muž si chrápání nevybral, není to jeho koníček a ani nás tím nechce po nocích mučit. Je přirozené, že jsme po takových nocích podráždění a rádi bychom si na někom zchladili žáhu, ale to by nebylo fér. Pokud tomu nemůže uvěřit, můžeme se ho dovolit, že ho příště v noci nahrajeme – neměli bychom to dělat za jeho zády. Jasně a stručně: „Drahý, chrápeš. Chrápeš často a hodně.“
  • Trápení pro oba - je důležité partnerovi říct – opět bez výčitek – že se vedle něj nevyspíme. Že jsme unavení a že pak můžeme mít špatnou náladu.
  • Jde tu o zdraví - dostat muže k lékaři je někdy nadlidský úkol. Někomu pomůže věc zlehčit, někoho je zas třeba trochu vystrašit. V každém případě je důležité předat partnerovi – a může to být samozřejmě i žena – sdělení, že jeho noční lapání po dechu by měl zhodnotit lékař. Na internetu můžeme na stránkách Národního ústavu duševního zdraví najít takzvaný Dotazník spolunocležníka, který můžeme – opět se svolením naší drahé polovičky – vyplnit, aby s ním pak zašel k praktikovi a ušetřil mu tím práci.

Nápady na zlepšení

Pokud partner chrápe jen v poloze na zádech, můžeme mu na noční košili našít kapsy a do nich dát míčky, které ho donutí převalit se na bok. Jistě pomůže omezit alkohol a kouření a z dlouhodobého hlediska snížit váhu. Hlavu je dobré mít mírně podloženou – spánek bez polštáře má za následek hlavu příliš zakloněnou, na příliš vysokém polštáři zas hrozí předklon spojený se zúžením dýchacích cest. Někomu pomáhá zvlhčování dýchacích cest.

Kdy k lékaři

Když si zapíšete, že je partner bez dechu i několik vteřin, že se pak lapání po dechu opakuje noc co noc, a když to partner sám uzná jako problém, je na čase navštívit praktického lékaře. Ten po zvážení stavu může napsat doporučení na specializovaná pracoviště.

Co s tím?

Praktický lékař nás pošle nejdříve na ORL, kde se zjistí, která část dýchacích cest se v noci uzavírá. Existuje ještě možnost využít spánkové laboratoře, která by měla říct, jak vážná porucha je. A pak se rozhoduje, co dál. Nabízejí se různá chirurgická řešení, která ale nemusejí vždy přinést žádaný účinek.

Také je možné spát s maskou využívající metodu CPAP, tedy kontinuálního přetlaku v dýchacích cestách. Díky ní zůstanou dýchací cesty během spánku otevřené. Je to metoda nepříliš příjemná, ale zato užitečná. Navíc je dnes už možné sehnat i masky, které jsou menší a z příjemnějších materiálů, takže spáče tolik neomezují.