Bylinky a léčení pomocí nich k naší kultuře rozhodně patří. Legenda vypráví, že první česká bylinková bába byla Kazi, dcera knížete Kroka. První oficiální a kronikami doloženou bylinkářkou je však Zdislava z Lemberka, která ve 13. století vybudovala v podhradí svého sídla špitál pro chudé. Důležitou publikací, jež ovlivnila generace bylinářů a lékařů, byl Herbář doktora Petra Ondřeje Matthioliho. Léčivé byliny neboli drogy se využívají i dnes, s tím rozdílem, že jejich účinky na organismus už nejsou pouze odsledované, ale díky vědeckým studiím i potvrzené.

Nachlazení nebo chřipka?

Nachlazení trvá obvykle týden a během prvních tří dnů je nakažlivé. Obvykle začíná bolestí v krku, která po pár dnech zmizí. Poté nastupuje rýma, ucpaný nos a kolem čtvrtého dne přichází kašel. Často se objevuje i nápadně zelený hlen, který naznačuje, že se k nachlazení přidala i bakteriální infekce. Tu je třeba léčit antibiotiky. Projevy chřipky jsou výraznější. Zahrnují bolest v krku, bolest hlavy a svalů, únavu, ucpaný nos, kašel a vysokou horečku nad 38 °C. Běžnou komplikací chřipky je zápal plic. Pokud jste nemocní déle než týden, navštivte lékaře. Viry chřipky i nachlazení vstupují do těla přes sliznici nosu, očí a úst. Prevencí je proto důkladná hygiena rukou.

Léčba chřipky a nachlazení

Virová onemocnění nelze léčit antibiotiky. Proto se u těchto nemocí pouze zmírňují příznaky prášky na snižování horečky, analgetiky na bolest a léky tlumicími kašel. Důležitý je klidový režim, pravidelné doplňování tekutin a dostatek spánku. Při chřipce i nachlazení pomáhá též popíjení bylinkových čajů.

Chřipka, nachlazení a bylinky

Zhruba 25 % moderních léčiv se vyrábí z rostlin, které se dříve používaly v tradiční medicíně. V průběhu let vědci prozkoumali řadu fytochemických látek a zjistili, že aktivní složky stimulují neuroendokrinní soustavu a imunitní systém skrze různé metabolické dráhy, jako je například hypofýza. Stále se však neví, o jaký mechanismus působení přesně jde. Jaké bylinky pomohou zmírnit příznaky chřipky a nachlazení?

Související články

Kašel a bolest v krku

Proti kašli a bolesti v krku pomůže jitrocel kopinatý, jež mění viskozitu hlenu a podporuje vykašlávání. Průběh kašle zmírňuje mateřídouška obecná, tymián nebo sléz maurský. Obsahují silice jako thymol, cymen a karvakrol. Proto tyto bylinky můžete inhalovat. „Výborně pomáhá i divizna velkokvětá. Její součástí jsou flavonoidy, třísloviny a saponiny, což jsou velmi užitečné látky pro léčbu suchého i vlhkého kašle. Divizna však umí chránit i sliznici dýchacích cest, na které zanechává ochranný film proti vysychání. Snižuje také nutkavost ke kašlání,“ vysvětluje účinky česká bylinkářka Jarmila Podhorná. Na škrábání v krku a chrapot si připravte kloktadlo ze šalvěje lékařské.

Rýma

Říká se, že léčba zánětu nosní sliznice trvá asi týden, neléčená rýma 7 dní. Příznaky jako kýchání, výtok, svědění a snížená průchodnost může potlačit inhalování vlhkého parného vzduchu z rostlinných extraktů. „Při rýmě vsaďte především na heřmánek pravý. Tato bylinka působí všestranně, je protizánětlivá, protibolestivá a dezinfikuje. Vyvolává také uklidňující pocity a podporuje celkový imunitní systém," radí bylinkářka. Skvělý je také tymián, máta, šalvěj nebo levandule.

Podpořte imunitu

Abyste se nemoci zbavili co nejrychleji, užívejte čaje z heřmánku, lípy obecné, šípku a echinacey. Nálevy můžete popíjet i preventivně odpoledne a večer. Imunitu posílí i čaj ze směsi bylin. Kupte si nasušený řepík, topolovku, sléz maurský, diviznu, dobromysl, truskavec, meduňku, měsíček, mateřídoušku, podběl, prvosenku a jitrocel. Bylinky smíchejte dohromady ve stejném poměru. Na jeden šálek čaje použijte jednu vrchovatou lžičku bylinkové směsi. Krátce povařte, sceďte a popíjejte 3–6× denně.

Zdroj: www.lecba-bolesti.cz, www.idnes.cz, www.ceskatelevize.cz