Kouzelné účinky drahých kamenů

Pomocí některých kamenů podle některých vědeckých studií můžete podpořit zlepšení zdravotního stavu a tato léčebná metoda se odborně nazývá litoterapie. Díky energetickému vyzařování některých vzácných kamenů dochází k výraznému zlepšení řešené situace, a proto by měl být vždy v přímém kontaktu s naším tělem.

Více o minerálech a jejich účincích se dozvíte na následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Chryzopras neboli Venušin kámen

Tento kámen je nejvíce ceněnou odrůdou chalcedonu. Charakteristická je pro něj svěže zelená barva, která se pohybuje od smaragdově zeleného až po modrozelený odstín. Tento minerál je typický i svým podílem tmavých nečistot.

Může být průsvitný nebo neprůhledný se skelným matným leskem. Pokud je dlouhou dobu na slunci, může jeho vybarvení poněkud zblednout. Barvu způsobuje prvek nikl (Ni). Od nepaměti je chryzopras považován za symbol nadpozemské lásky. Proto se mu začalo říkat „Venušin kámen“.

Jak vznikl jeho název

Pojmenování kamene je odvozené od řeckých výrazů „chrysos“, což znamená „zlato“ a „prasmai“ čili „ocenit“. Už z toho je patrné, že lidé kámen považovali za vzácný a cenný. Tento nerost s oblibou aktivně využívali k výzdobě chrámů už staří Řekové a Římané.

Velmi populární se stal v průběhu 14. století, kdy si jej oblíbil tehdejší panovník Karel IV. Nechal jím dokonce vyzdobit Svatováclavskou kapli na Hradčanech a kapli na Karlštejně.

Chryzopras se těží i na území ČR

Tento krásný a unikátní minerál se vyskytuje ve volné přírodě poměrně vzácně. Těží se převážně v USA, Indii, Brazílii či Africe. V Evropě je dokonce jedno z nejznámějších nalezišť tohoto unikátního kamene v Polsku v blízkosti Zabkovic. Pozadu není ani Česká republika. Vyskytují se na nalezištích opálu v okolí města Křemže na Českokrumlovsku.

Dodá klid a vnitřní rovnováhu

Již pouhý pohled na chrysopras přináší klid a rovnováhu do naší mysli. Harmonizuje celé tělo - fyzicky, mentálně a emotivně. Pokud vás pronásledují nějaké nejistoty a obavy, posílí kámen vaši mysl a pomůže uvolnit i dávno prožitá traumata a křivdy. Chrysopras vám dodá potřebnou trpělivost, zdravou sebedůvěru, sílu a odolnost. Jeho energie dokáže zmírňovat pocity méněcennosti, žárlivost a hysterii. Obecně utišuje silné emoce a zaručí klidný spánek. Pokud meditujete, dokáže vás zavést do hlubokých niterných stavů.

S čím ženám po 50 ještě pomůže?

Pozitivně ovlivňuje čakru srdce. Barevný odstín chryzoprasu dodává klid srdci, snižuje krevní tlak a upravuje krevní oběh. Také má schopnost čistit cévy a pomáhá při krvácení. Udržuje v rovnováze hormony a uzdravuje trávicí systém. Stejně tak pozitivně ovlivňuje správnou činnost jater a pozitivně ovlivňuje činnost žláz. Trápí vás kožní potíže spojené s menopauzou? Využijte chryzoprasové vody a potírejte si s ní inkriminovaná místa. Léčí celkovou slabost organismu a podporuje správné fungování imunitního systému.

Tip na závěr

Aby mohla z kamene působit správná léčivá energie, měli byste ho pravidelně čistit pod proudem vlažné vody. Také je potřeba jej nabíjet, ovšem chryzopras je poměrně citlivý na prudké sluneční paprsky, vystavujte ho jen na místě s nepřímým sluncem.

Související články

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.stastnezeny.cz, www.kouzelnekameny.cz, www.milujemekameny.cz