Při chudokrevnosti neboli anémii je v krvi snížená koncentrace hemoglobinu — krevního barviva v červených krvinkách, na který se váže kyslík. Krev obtížně získává dostatek kyslíku a nemůže jej pak distribuovat do svalů, mozku a do dalších orgánů. Existují různé druhy chudokrevnosti, proto je vždy vhodné vyhledat lékaře, aby byla zjištěna příčina onemocnění a zahájena příslušná léčba.

Jednou z nejčastějších je anémie z nedostatku železa. Ten vzniká především při dlouhodobé a postupné ztrátě krve, která vyčerpává zásoby železa v organismu. Tímto problémem jsou nejčastěji postiženy ženy se silným menstruačním krvácením, ale také osoby trpící vředovým onemocněním střev, jícnovými varixy, nádory žaludku apod.

  • Další možnou příčinou je nedostatek železa v potravě, nebo neschopnost železo z potravy vstřebávat (například po resekci žaludku).

Je ovšem důležité vědět, že většina žen po menopauze a prakticky všichni muži v každém věku mají ve stravě železa dostatek. Pokud to tedy není nezbytně nutné, měli by se užívání přípravků s obsahem železa vyhnout. Nadbytek železa působí jako oxidant a vytváří v těle volné radikály.

Tento typ chudokrevnosti může postihnout i osoby s vyhraněnými stravovacími návyky — například vegetariány nebo vegany.

Méně častou příčinou chudokrevnosti je nedostatek vitaminu B12 nebo kyseliny listové, látek důležitých pro tvorbu červených krvinek. Tímto typem anémie trpí nejčastěji alkoholici, kuřáci a těhotné a kojící ženy.

Jde–li o anémii z nedostatku vitaminu B12 a kyseliny listové, je třeba tyto dvě látky zařadit do jídelníčku, nejlépe spolu s užíváním vitaminu C, který podpoří jejich lepší vstřebávání. Vhodnými potravinami jsou sezamový olej, červené maso, játra, korýši a listová zelenina.

(ha)