Chůze má hned několik výhod – pro naprostou většinu lidí nepředstavuje zdravotní zátěž, výjimku by mohli tvořit jen silně obézní lidé, u nichž může přetěžovat klouby a páteř, v tomto případě je vhodné konzultovat postup s odborníky. Ale u běžné populace pozitiva zcela převažují – chůze posiluje rovnoměrně celé tělo, začít s ní můžete prakticky hned a nepotřebujete žádné drahé vybavení. I odborníci na zdravý životní styl chůzi doporučují jako velmi vhodný druh pohybu.

Přesto i s chůzí je dobré začít pozvolna. Pokud jste dosud chodili jen z bytu k autu a zpátky, není dobré vydat se hned na pochod Praha–Prčice. Ideální je zvolit nejdřív příjemnou rovinku a ujít maximálně kilometr. Jak se cítíte jistější, méně zadýchaní a v lepší kondici, můžete si postupně přidávat, a to jak co se týče vzdálenosti, tak náročnosti terénu, klidně postupně zařazujte i menší kopečky. Možná budete překvapení, jak mimoděk přidáváte i na rychlosti chůze. Ale nepřepínejte se – pokud se cítíte po náročném dni vyčerpaní, není rozumné hnát tělo do kopce, mnohem víc vás osvěží a vašemu zdraví (i psychickému) prospěje relaxační procházka třeba kolem řeky. Ze začátku také stačí vydat se na takovou procházku jen každý druhý den, aby mělo tělo možnost regenerace.

Aby měla chůze na vaše tělo ten nejlepší vliv, je dobré dodržovat pár zásad. Choďte vzpřímení, nikoliv shrbení, a snažte se mít zatažené břicho. I na chůzi, obzvlášť po tvrdém povrchu, jsou vhodné kvalitní sportovní boty, které sníží zatížení kloubů. Také není vhodné vydat se na delší procházku třeba s taškou s notebookem na rameni, která bude vaše tělo jednostranně zatěžovat. Pokud se chystáte na procházku cestou z práce, vezměte si s sebou kvalitní boty a věci raději dejte do batůžku, existují i městské varianty, s kterými nebudete vypadat jako na horách.

Tělu také dopřejte dostatečnou výživu a pitný režim, berte to tak, že i chůze je sport a výšlap hladovému a žíznivému organismu moc neprospěje. Před vycházkou se najezte, vyhněte se jen těžkým a špatně stravitelným jídlům, a vezměte si s sebou lahev s vodou.

Podle odborníků je dostatečným přídělem deset tisíc kroků denně, což vám zabere asi hodinu a půl, samozřejmě se vzrůstající kondicí si můžete i přidávat. Abyste snadno evidovali svoje výsledky a pokroky, je dobré pořídit si alespoň aplikaci do mobilu, případně rovnou fitness náramek nebo krokoměr. Budete tak mít svoje výsledky před očima, což působí motivačně.

A co s vámi pravidelná chůze udělá? Odměnou vám bude lepší držení těla, štíhlejší postava, pěkná pleť, zdravé srdce, dobrý spánek a lepší psychické rozpoložení i fyzická kondice. Tak to rozhodně stojí za to alespoň zkusit, ne?

Zdroj: www.prozeny.cz