Sedavá práce, málo pohybu a nezdravá strava. To vše má dopad na přibývající váhu, která neúprosně nechce změnit směr. Drastickými dietami a hladověním nic nezměníte. Právě naopak - zaděláte si na jojo efekt. Skvělým způsobem, jak s tím začít něco dělat, je vydat se na hodinovou procházku svižnou chůzí. Zapojíte celé tělo a rázem půjdou kila dolů!

Podívejte se na video, jaké zdravotní benefity lze získat obyčejnou každodenní chůzí:

Zdroj: Youtube

Na vhodné obuvi záleží

Než se vydáte z domu ven, je velmi důležité, abyste měli na nohách vhodnou obuv. Rozhodně byste ji neměli podcenit, jelikož si můžete špatnou obuví zadělat na velké problémy. Nesahejte ani po turistické obuvi, která je příliš tvrdá. Volte boty běžecké nebo obuv na venkovní sporty, které mají pevný kotník a jsou odpružené. Jestli trpíte ortopedickými vadami, nezapomeňte také na zdravotní vložky.

Rychlé tempo tuky spálí

Chtěli byste zhubnout, ale procházky v přírodě nepomáhají? Nejspíše je to proto, že jdete příliš pomalou vycházkovou chůzí pouze půl hodiny. Aby došlo k efektivnímu spalování kalorií, je zapotřebí jít rychlostí 5 km/h po dobu 50-70 minut. Takovou chůzi vykonávejte alespoň 3krát týdně, ne-li častěji.

Správné držení těla

I když se může zdát, že na chůzi není nic složitého se učit, je důležité ji provádět dobře. Základem správného postoje je vzpřímená páteř. Pokud budete chodit shrbení, nejenže si zničíte páteř, ale také si můžete poškodit pánev a kyčle. Dalším důležitým bodem je správné došlápnutí, které začíná na patě a končí odrazem od palce. Nezapomeňte ani na pravidelný pohyb paží ohnutých v pravém úhlu, se kterým vám můžou pomoct hůlky.

Nepodlehněte hladu z chůze

Jakmile začnete pravidelně chodit, nesmíte se nechat zlákat větším hladem, který se pravděpodobně dostaví. Jezte zdravě pětkrát denně po menších porcích a mějte svou motivaci zhubnout stále před sebou. Omezte tuky, bílé pečivo a jednoduché cukry, naopak přidejte více zeleniny, vlákniny a libového masa. Se silnou vůlí tak budete moci pozorovat výsledky již do tří týdnů.

Pevné tělo a zdravý životní styl

Pravidelnou chůzí můžete očekávat zpevnění svalstva a šlach i snížení rizika infarktu. Chůze na čerstvém vzduchu v přírodě zahání stres, depresi i úzkosti, jelikož se v organismu začnou uvolňovat hormony serotonin, norepinefrin a endorfiny, díky kterým budete mít hned lepší náladu! Jste připraveni vydat se ven hubnout a užívat si teplé počasí s rozkvétající krajinou?

Související články

Zdroje: bezhladoveni.cz, smartomat.cz, idnes.cz