Bez cibule si nedovede představit vaření žádná hospodyně. V našich podmínkách je dokonce jednou z nejpěstovanějších zelenin na domácích zahrádkách. A jak by ne?! Každému pokrmu dodá ten správný šmrnc a je plná látek, které jsou prospěšné našemu zdraví. Původem pochází ze západní Asie a je dostupná v mnoha různých odrůdách, které se od sebe liší tvarem, barvou i chutí.

Jaký vliv má pravidelné užívání na lidské tělo se dozvíte na následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Cibule si považovali už naši předkové

Otisky v osadách z doby bronzové v Číně jsou důkazem, že cibule byla hojně využívaná již kolem roku 5000 před naším letopočtem. Byla chutná, zdravá, lehce skladovatelná a také se dala jednoduše přepravovat. Což samozřejmě platí dodnes.

Cibule je symbolem věčného života a zdraví

Už starověcí Egypťané považovali kulovitý tvar cibule a jeho vnitřní kruhovitou strukturu za symbol věčného života. Byla pro ně uctívanou rostlinou. V současnosti vědecké studie potvrzují, že obsahuje perfektní mix léčivých látek. Cibule je výborným zdrojem vitamínu C, fotochemikálií, flavonoidů, fytonutrientů a sloučenin síry, které dělají naše tělo odolnější vůči mnoha nemocem a zdravotním nesnázím. Zároveň je skvělou zásobárnou mnoha minerálních látek jako například železo, zinek, síra, fosfor, vápník, hořčík, draslík, měď, sodík a jód.

Dejte si každý den po ránu kousek cibule

Pokud se chcete postarat o vaše zdraví, a to nejen preventivně, ale i v rámci nějakého toho jarního nachlazení, vsaďte na každodenní kousek cibule. Ze všeho nejlepší je sníst ji na lačno a třeba i ve chvíli, kdy vás honí mlsná. Pokud si ji dáte v čerstvém stavu, půl hodiny před jídlem, využijete její síly v koncentrované podobě na maximum. Než si na samotnou cibuli zvyknete, přidávejte si ji třeba do salátů, případně si ji můžete zlehka napařit, kdy si uchová většinu svých cenných látek. A s čím vším vám pomůže?

Prvotřídní přírodní antibiotikum

Protože cibule obsahuje alicin, díky kterému je také štiplavá, je dokonalým bojovníkem proti nežádoucím virům a bakteriím. Pomůže vám tedy s nachlazením, rýmou či kašlem. Obecně velice ulevuje od nemocných dýchacích cest.

Lepší trávení

Cibule je dokonalým zdrojem tolik potřebných prebiotik, která jsou výživou pro probiotika, a proto výborně vylaďuje trávení. Je tak podpořen růst a aktivita přátelských bakterií v tlustém střevě.

Zvyšuje imunitu

Protože cibule obsahuje velké množství vitamínu C a náležité minerály, řadí se k výborným přírodní posilovačům celkové imunity našeho těla.

Bojovník proti špatnému cholesterolu

Pravidelná konzumace syrové cibule také pomůže v organismu správně regulovat hladinu cholesterolu, který je ve vysokých hodnotách příčinou či průvodním jevem mnoha nebezpečných chorob.

Zdravé srdce a cévy

Právě s tím souvisí i zdravý stav celého kardiovaskulárního systému. Díky přísunu cibule tak budete posilovat srdce a zpevňovat cévy.

Hubnete? Půjde vám to lépe!

V případě, že se chcete zbavit nějakého nadbytečného kila, můžete na cibuli vsadit i v tomto případě. Obsahuje totiž silný antioxidant kvercetin, který nejenže příznivě ovlivňuje psychiku, ale pomáhá také zrychlovat metabolismus.

Související články

Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, www.vimcojim.cz, www.prozeny.cz, www.vitalia.cz, www.mojezdravi.cz