Že cibule s medem perfektně funguje na kašel, věděly už naše babičky a tato zkušenost se předávala dál z generace na generaci. Mnohdy je proto využívána i dnes, protože je nadmíru účinná. A navíc výroba tohoto léčivého prostředku vám nedá žádnou extra náročnou práci. Příprava je naprosto jednoduchá a rychlá. Jak tedy na to?

Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Cibule není jen zelenina, ale i lék

Cibule patří mezi přírodní antibiotika. Cibulová šťáva podle vědců tlumí kašel a je výborná na bolesti v krku. Obsahuje velké množství vitamínu C, B1 a B2 a provitaminu A. Cibule je taktéž bohatá na antioxidanty, protizánětlivé látky a oproti některým chemickým lékům nemá žádné nežádoucí vedlejší účinky.

Posilněte cibuli medem

Díky kombinaci cibule a medu posílíte svou přirozenou obranyschopnost organismu. Med má totiž podle vědeckých studií, stejně jako cibule, silné antibiotické účinky a obě ingredience dokonale mírní podráždění dýchacích cest a podporují snadnější vykašlávání hlenů. Zároveň se obě složky podílejí na likvidaci cizorodých látek v těle.

Cibule s medem na kašel

Nejprve si omyjte a osušte jednu velkou cibuli, ale neloupejte ji. Poté ji ostrým nožem odřízněte horní i spodní část. Pomocí polévkové lžíce vydlabejte v dužině důlek a z druhé strany udělejte do cibule několik dírek pomocí špejle nebo silnějšího párátka. Takto připravenou cibuli položte propíchaným dnem dolů na hrdlo skleničky tak, aby nepropadla. Do dutiny cibule nalijte 1 velkou lžíci medu a nechte cibuli samovolně odšťavit.

Medová cibulová šťáva je elixírem pro celý imunitní systém, je velmi účinná pro všechny, kteří trpí bronchitidou, laryngitidou a chřipkou. Je vhodný i pro děti při nemocích horních dýchacích cest.

Jak šťávu z cibule a medu užívat

Při chřipkových stavech a výše popsaných potížích by měli dospělí užívat 1 polévkovou lžíci ráno a večer, děti to samé, ale v množství 1 kávové lžičky. Medicínu by neměly užívat děti do 1 roku a samozřejmě ani alergici.

Zkusit můžete i cibulový sirup

Nakrájejte si nadrobno 1 velkou očištěnou cibuli a smíchejte ji se 3 polévkovými lžícemi medu. Tuto směs zalijte 1 šálkem vody a v přikryté nádobě ji ohřejte až k bodu varu. Poté ji odstavte a nechte pár hodin pod pokličkou louhovat. Čím déle, tím lépe. Následně sirup prolisujte do čisté uzavíratelné sklenice. Každý den užívejte pětkrát 1 až 2 lžičky sirupu.

Jak se zbavit kašle dalšími způsoby

Prvním krokem je zajištění dostatečného odpočinku a hydratace, což pomáhá tělu bojovat proti infekci. Inhalace páry s eukalyptovým olejem nebo mátou může uvolnit dýchací cesty a zmírnit kašel. Bylinné čaje s medem a citronem mají také uklidňující účinky. Proti kašli jsou k dispozici i léky na bázi léčivých bylin a sirupů. Důležité je konzultovat vše s lékařem, pokud kašel trvá dlouho nebo je doprovázen dalšími příznaky.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.farm-cs.desigusxpro.com, www.vitalweb.cz, www.bylinky21.eu,