Oblíbená cibule, právem přezdívaná královna kuchyně, se hojně využívá i v domácí medicíně. Její léčivé účinky jsou známé již od středověku, kdy lidé sice nevěděli, jaké látky přesně obsahuje, ale věděli, že jim pomůže od mnoha neduhů. My dnes víme, že cibule obsahuje skutečně úctyhodnou řadu prospěšných látek – silné přírodní antibiotikum alicin, vitaminy C, E, B, karoten, kyselinu listovou, železo, měď, fosfor, vápník, hořčík, sodík, síru i jod.

A právě tato účinná kombinace skvěle funguje na snižování horečky a zmírňování příznaků viróz, nachlazení, chřipky i angíny, a to díky své schopnosti detoxikovat tělo a ničit bakterie i viry. Všichni známe osvědčený cibulový čaj, který se používá právě při zmíněných virózách a nachlazení. Ovšem ne každý dokáže tento chutí i aromatem specifický nápoj vypít, často nepomůže ani jeho oslazení medem. Pro ty, které chuť cibule odpuzuje nebo jim nedělá dobře na zažívání, naštěstí existuje ještě jeden způsob, jak její léčivé účinky využít, aniž bychom podráždili trávicí trakt.

Tím způsobem je přiložení plátků cibule na chodidla. Zní to sice trochu zvláštně, ale má to své opodstatnění. Chodidla jsou velmi citlivou oblastí těla, v které se nachází tisíce nervových zakončení. Tyto body jsou spojeny s našimi tělesnými orgány, proto jejich stimulace, v našem případě účinnými látkami z cibule, pozitivně ovlivňuje i dotyčné orgány. Tento princip využívá i tradiční čínská medicína, která popisuje tzv. meridiány neboli dráhy, které spojují jednotlivé orgány a jimiž proudí životní energie. Tyto dráhy vystupují na chodidlech na povrch v podobě reflexních bodů. Pokud na ně tedy přiložíme cibuli, její léčivé účinky doputují až do příslušných vnitřních orgánů.

A jak takový cibulový zábal provést? Je to velmi jednoduché – stačí vzít syrovou cibuli, oloupat ji a nakrájet na kolečka. Oblékněte si ponožky a do nich kolečka cibule zastrkejte, tak aby se dotýkala chodidel. A potom už stačí jen zalézt do postele a nechat cibuli přes noc vykonávat léčivé dílo. Pokud nechcete špinit ponožky, můžete si chodidla s cibulí obalit potravinářskou fólií, účinek bude stejný.

Tento zábal se dá úspěšně aplikovat i u dětí. Působí velmi dobře, jenom musíte mít na paměti, že malým dětem se nedává na celou noc, ale pouze na kratší dobu, stačí pár hodin. Přímý dlouhodobý kontakt cibule s jemnou dětskou pokožkou by mohl vyvolat její podráždění. Zkuste dvě tři hodiny, uvidíte, že léčebný efekt bude dostatečný, navíc bez nežádoucích kožních projevů.

Zdroje: www.prozeny.cz, prirodajelek.cz