Proč jíst zeleninu zejména teď v lednu? Pro naše zdraví má hned několik zajímavých benefitů. Nejedná se jen o výborný zdroj důležitých vitamínů a minerálních látek, ale tělu dodáte i tolik potřebnou vlákninu. A protože je zelenina všeobecně nízkokalorická, pomůže vám i s udržením optimální váhy či hubnutím. Pro tentokrát pro vás máme tip na jednoduchý salát, který je jen ze dvou základních surovin.

Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Jednoduchý a zdravý salát z mrkve a cibule

Obě suroviny jsou nejen snadno dostupné po celý rok, ale navíc jsou poměrně laciné. Pokud chcete mít na stole rychlý salát s řádnou dávkou užitečných vitamínů, máme pro vás jednoduchý recept, který zvládne udělat každý, a to rychlostí blesku. Salát z mrkve a cibule je finančně nenáročný a zpravidla kvůli němu nemusíte ani běžet na nákup, protože jak mrkev, tak i cibule bývají stálou výbavou každé domácnosti.

Očistěte 3 velké čerstvé mrkve, nastrouhejte je na jemném struhadle a v misce trochu osolte. Přidejte k ní 1 kus najemno pokrájené čerstvé cibule. Protože má pronikavou chuť dejte jí k mrkvi nejprve méně, protože ji můžete do salátu při dochucování pak snadno přidat. Nakonec přidejte bílý jogurt nebo zakysanou smetanu, zakapejte pár kapkami čerstvé citronové šťávy a můžete podávat.

Cibule vás ochrání před nachlazením

Cibule je nepostradatelnou zeleninou, která tvoří základ mnoha pokrmů, ale zároveň se také jedná o jedinečný prostředek přírodní léčby. Má totiž podle vědců antibiotické a protivirové účinky. Při nachlazení tedy cibule napomáhá uvolnění dýchacích cest, k dezinfekci ústní a nosní dutiny a proti bolesti v krku. Tato zelenina navíc rozpouští nepříjemné hleny, čímž také podpoří řádné odkašlávání. Kromě toho dokáže i snižovat horečku a s ní související zimnici

Cibule a dobré trávení

Pokud vás trápí žaludeční problémy, jezte cibuli. Hubí totiž ve střevech nežádoucí bakterie i kvasinky a výborně zamezuje hnilobným procesům.

Cibule jako protirakovinný účinek

U cibule byly také zjištěny silné protirakovinné účinky, které se v současné době využívají k podpůrné léčbě rakoviny žaludku, prostaty a jícnu. Obsahuje látku dialylsulfid, která v organismu zvyšuje tvorbu důležitého protinádorového enzymu.

Ani mrkev není s účinky na zdraví pozadu

Mrkev je jedním z nejznámějších a nejrozšířenějších druhů zeleniny, kterou už staří Římané nazývali královnou. Většinou každý z nás ví, že je velice užitečná pro oči, ale mrkev má podle vědeckých studií také velice pozitivní vliv na naši imunitu. Je to především díky přítomnosti důležitého antioxidantu betakarotenu a vitamínu C. Zastoupeny jsou však také vitamíny B, D, E a K. Pokud si budete dopřávat mrkev pravidelně, obohatíte svůj organismus o vlákninu, lecitin, lehce stravitelnou glukózu, sodík, vápník, hořčík, jód, draslík, fosfor, železo, měď, mangan, selen a kyselinu listovou a pantotenovou.

Mrkev reguluje cholesterol

Konzumace sladké karotky podstatně snižuje krevní cholesterol, což je důležité pro zdraví srdce. Jeho vysoké hladiny jsou totiž jedním z nejrizikovějších faktorů vzniku srdečních onemocnění.

Vaše kosti budou pevnější

Protože je v mrkvi poměrně bohatě přítomen vitamín K1, její konzumace podpoří správný metabolismus kostí i cévních stěn. Dochází tak k lepší mineralizaci kostí, což předchází riziku vzniku osteoporózy.

Snižuje hrozbu rakoviny

Díky obsaženému pektinu budete při pravidelné konzumaci mrkve chráněni před vlivem některých rakovinotvorných látek. Váže na sebe totiž až 80 % těžkých kovů.

Mrkví proti stárnutí

Významný beta-karoten funguje jako účinný antioxidant na poškozené buňky, tudíž dochází ke zpomalení procesu stárnutí. Díky mrkvi budete mít také mnohem lepší pokožku díky obsaženému vitamínu A, který podporuje její správnou regeneraci.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.ceskatelevize.cz, www.zeny.iprima.cz, www.bylinkovo.cz