Cibuli si musí každý vyzkoušet

Je sice pravdou, že většina Čechů zná domácí léčiva připravená z cibule, ale mezi ty rozhodně nepatřím. Těžko říci, proč zrovna cibule u nás doma nepařila mezi oblíbeného pomocníka při nachlazení. V dospělosti jsem se pak setkala s cibulovým sirupem, a především k používání rozkrojené cibule v noci k lůžku. Na cibuli teď nedám dopustit a drobící se cibulové slupky najdete u nás skoro všude.

Přírodní léčitelství používá cibuli i na chodidla

Agresivní cibuloviny jsou nejen u nás, ale i všude ve světě populární především v kuchyni při vaření. Nicméně česnek i cibule se hojně používají také v přírodním léčitelství, a i když většina rad a receptů nebyla potvrzená nebo ani probádaná vědou, stejně na tyto způsoby léčby mnozí nedají dopustit. Tak je to i s přikládáním cibule na chodidla. Něco na tom prostě je!

Co se ví o cibuli?

Cibule je bohatá na vitamíny C, E a B, ale také na antioxidanty a široké spektrum minerálů. Mezi ty patří mimo jiné fosfor, vápník, měď, železo, hořčík atd.
Z lékařského hlediska se používá cibule na záněty, nejčastěji v ústech a hrtanu, ale také na snížení vysokého krevního tlaku, při problémech se zažíváním či proti nechutenství. Tradiční přírodní léčitelství používá cibuli k léčbě mnohých jiných zánětlivých onemocnění. Mezi takové patří například zánět močového měchýře. Používá se i při zácpě, cukrovce nebo po bodnutí hmyzem.

Přikládání cibule na chodidla

Nejobvyklejší je použití cibule při nachlazení, při virových nebo bakteriálních onemocněních. Ve formě čaje nebo sirupu ji přijímají i děti a na zprůchodnění dutin během noci stačí cibuli rozkrojit a nechat v blízkosti spícího.
Plátky čerstvé cibule se také přikládají na chodidla a za pomoci ponožek se nechají přes noc působit. Takto použitá cibule by měla snížit horečku a projevy onemocnění. Používá se ale také, když na vás „něco leze“, prostě i jako prevence. Je to způsob vhodný i pro ty, kteří neodkáží odpor k cibulové chuti překonat. U použití cibule na chodidla u dětí buďte ale obezřetní. Citlivá dětská pokožka by mohla zareagovat podrážděním. Proto je potřeba dítě kontrolovat, případně cibuli v ponožkách nechat jen několik málo hodin.

Zdroje: https://cs.wikipedia.org, https://www.dumazahrada.cz