Cibule: přírodní antibiotikum, které pomáhá nejen při nachlazení
29. 12. 2014

Cibule: přírodní antibiotikum, které pomáhá nejen při nachlazení

Cibule potlačuje množení bakterií, zásobuje tělo vitamíny a ulehčuje odkašlávání. Při nachlazení je levnou a účinnou pomocí, kterou máme obvykle hned při ruce.

Nejen česnek, ale i cibule působí jako přírodní antibiotikum bez vedlejších účinků. Je jedním z nejúčinnějších přírodních pomocníků i při řadě dalších potíží.

Prospěšné vitamíny a antioxidanty

Cibule obsahuje nejen mnoho vitamínu C, který je nezbytný pro dobrou obranyschopnost organismu, ale i vitamíny skupiny B, které udržují zdravý nervový systém, kůži i sliznice a jejich dostatek je nezbytný například při zánětech nosohltanu. Cibule dále obsahuje flavonoidy (například quercetin), které působí v těle jako antioxidanty, které jsou nezbytné pro zachování zdraví a zmírňují projevy alergií. Dokonce mohou snižovat riziko některých nádorových onemocnění – obzvláště rakoviny žaludku a tlustého střeva.

Cibule, levná a účinná první pomoc při nachlazení.

Dezinfekční působení sirných sloučenin

i

Sirné sloučeniny propůjčují cibuli typické štiplavé aroma, proto čím aromatičtější cibule, tím více zdraví prospěšných látek obsahuje.

Sirných sloučeniny, thiosulfanáty, sulfidy a sulfoxidy, působí jako přírodní dezinfekce a antibiotikum. Potlačují množení bakterií a plísní, díky čemuž cibule pomáhá jak při infekcích horních cest dýchacích, tak při infekcích střevních (působí i proti bakteriím Escherichia coli, Salmonella, Bacillus subtilit.)

Další příznivé účinky cibule na zdraví

  • Cibule podporuje vylučování trávicích enzymů i sekreci žluče.
  • Snižuje obsah cholesterolu a cukru v krvi i krevní tlak
    Pomáhá udržet cévy zdravé.
  • Působí antiskleroticky.

Nejvíce prospěšných účinků má syrová cibule.

Jak cibuli užívat?

Cibule je nepostradatelnou přísadou většiny pokrmů, chuť smažené, pečené i vařené cibule je výtečná. Ovšem abychom využili její léčivý potenciál naplno, je nejvhodnější forma syrová. Ne každý je schopný jíst syrovou cibuli samotnou (a na lačný žaludek to ani nemusí být vhodné). Najemno nakrájená může být přísadou zeleninových salátů, hodí se na brambory, výtečná je samozřejmě na tlačence…

Nejen děti ocení cibulový sirup, který vyrobíme jednoduše: Nakrájenou cibuli prosypeme cukrem (pro lepší chuť cukrem hnědým) a za několik hodin máme připravenou šťávu, kterou cukr z cibule vytáhnul.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvaplusdevět = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

cibule

(marie), 29. 9. 2018, 13:14

Cibule je výtečná na chleba s máslem nebo sádlem.Do bramborového salátu jí nespařuji dávám syrovou.

pomoc cibule

(VWPsQNuBVvbjcnj7VWPjEp~6Kx), 16. 12. 2013, 16:36

Dobrý den,chci se zeptat,zda cibule pomůže i při problémech kvasinkových a bakteriálních v pochvě?děkuji

RE: pomoc cibule

(Marie), 19. 1. 2016, 20:08

Dle mých zkušeností méně než při nachlazení, ale nic nezkazí a posílí celkovou obranyschopnost. Ale pozor, pouze jíst, nezkoušet aplikovat jinak:-)

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS