Zdroje: www.prostreno.cz, mudr-alena-hamplova.cz

Slupky z cibule nejsou na vyhození

Čím dál častěji si můžete přečíst o tom, že nejen ovoce či zelenina, ale také jejich slupky obsahují významné léčivé látky, které bychom rozhodně neměli házet do koše. Ano, i slupky jsou v mnohém přínosné a je veliká škoda, že je nepoužíváme. Platí to i o cibuli.

Přítomnost aromatického a štiplavého alicinu ve slupkách nehledejte. I když tato významná látka s protizánětlivými, antibiotickými i antioxidačními účinky ve slupkách není, stejně jsou zdraví prospěšní, a to velmi!

Ve slupkách je obsažen kvercetin, fruktany, flavonoidy, fytoncidy, ale také karoten, vitamín C, E a vitamíny skupiny B i vlákninu. Tyto látky působí jako antibiotikum, podporují trávení, očistu střev a pozitivně působí i na zdraví střevní mikroflóry. Kvercetin je významný antioxidant, ale má i další významné účinky jako látka působící protizánětlivě, antiviroticky i antibakteriálně. Přínosný je také pro alergiky jako antihistaminikum, navíc snižuje i cholesterol. Zajímavé také je, že jej neničí ani var, ani teploty pod bodem mrazu, je takzvaně termostabilní.

Čaj či odvary z cibulových slupek vás překavapí

Nejoblíbenější je použití cibulových slupek pro přípravu čajů a odvarů. Pokud vás trápí afty, bolest v krku či zánět dásní, můžete jej kloktat a vyplachovat ústa. Pomáhá také při nachlazení, kašli, ale i při virózách a astmatu. Jednoduše kudy teče, tudy léčí. Díky čemuž je takový čaj vhodný i při zánětech ledvin a močových cest, zmírňuje však také bolestivé pocity během menstruace.
Cibulový čaj můžete také vylepšit a ozvláštnit dalšími bylinkami či kořením. Nabízí se například majoránka nebo tymián, které jsou v kombinaci s cibulí velmi příjemné, a navíc také léčivé.

Tinktura vydrží celý rok a její účinky jsou skvělé

Zatímco čaje a odvary se zpravidla používají čerstvé nebo jen několik dnů staré. Tinktura je z vysokoprocentního kvalitního alkoholu, který obsahuje jen látky z cibulí díky dlouhému louhování. Tinktura z cibulových slupek je jednoduchá na výrobu a vydrží dlouho.

Nahromaďte cibulové slupky a zalijte je v nádobě vhodným alkoholem. Uzavřete nádobu, protřepejte a uložte na tmavé místo na dobou jednoho až tří týdnů. Aby získala tinktura co nejvíce prospěšných látek, občas obsah protřepejte a opět odložte k louhování.

Tinktura se užívá při prvních projevech rýmy a nachlazení. Obyčejně je vhodné užívat dvakrát denně 20 kapek.

Její užívání je také vhodnou prevencí a doplňkovou léčbou onemocnění krevního oběhu a kornatění tepen, tj. aterosklerózy. V tomto případě se používá tinktura společně s olivovým olejem. Do 20 ml oleje přidejte 20 kapek a užívejte půl hodiny před jídlem třikrát denně.
Také zevní použití tinktury je možné, a to především proti plísním nehtů a chodidel.

Související články