Funguje jako přírodní antibiotikum, doslova zabíjí viry a bakterie, dokáže potlačit i plísně, je vhodná při zánětech horních cest dýchacích, snižuje hladinu špatného cholesterolu a chrání kardiovaskulární systém. Cibule také patří mezi antioxidanty, obsahuje řadu prospěšných vitamínů, je zdrojem mnoha minerálů. Pravidelnou konzumací cibule v té nejčerstvější formě pomůže předcházet infarktu a mozkové mrtvici, cukrovce, ale pomůže vám i při hubnutí. Prospívá šlachám, chrupavkám a vazům.

Do ponožek

Cibule pomáhá také zevně. Plátky cibule přiložené na místo, kam vás bodla včela nebo štípl jiný hmyz, uleví od nepříjemné bolesti. Pokud se potýkáte s horečkou či virózou, pomůže vám obklad. Cibuli oloupejte, nakrájejte na kolečka a vložte je na noc do ponožek, které si navlékněte na nohy. Plátky se musí dotýkat chodidla. Ráno plátky vyhoďte a proces opakujte do té doby, než se budete cítit lépe.

Očištění těla

Proč je dobré pít cibulovou šťávu? Tělu dodáte tolik potřebné minerály, jako jsou vápník, zinek, jód, železo i flór. Z vitamínů jsou to C, D, E, B6, B12, riboflavin, niacin, karoten, thiamin. Šťáva zharmonizuje váš trávicí systém, pročistí tělo a posílí cévní stěny, stejně jako vaši imunitu. Dezinfikuje dutinu ústní, dýchací cesty a nosní sliznici. Potřebujete očistit tělo od hlenu? Cibule pomůže vyplavit hlen jak z dýchacího, trávicího, tak vylučovacího systému. Vždy se však informujte u svého lékaře, zda je pro vás vhodné šťávu pít.

Do hmoždíře

Jak šťávu získat? Nejlepší je cibuli jemně pokrájet a rozmělnit v hmoždíři. Nechte pár minut odstát, pak šťávu přeceďte přes plátýnko nebo gázu. Uchovávejte v lednici maximálně 4 dny.

  • Suroviny:
  • cibule
  • med
  • citrony
  • Postup:
  • Cibuli nakrájejte na malé kousíčky a do zavařovací sklenice vrstvěte vždy cibuli, pak lžíci medu a kousek citronu, dokud není z poloviny plná. Poslední vrstvou je med. S ním však opatrně, aby šťáva nebyla příliš sladká.
  • Sklenici zavřete a dejte do lednice. Za 24 hodin se už uvolní šťáva, kterou můžete po lžičkách užívat. Poživatelná je maximálně 3 dny, pak si musíte naložit další. Proceduru je dobré opakovat asi třikrát, tělo se do 10 dnů pročistí od všech nečistot. Důležité je vypít i denně dostatek vody, abyste čistící proces podpořili.

Související články

Zdroje: ceskenapady.cz, vimcojim.cz, Janča - Zentrich: Herbář