Cibule

Cibule je jedním z nejstarších druhů zeleniny na světě. Podle dochovaných záznamů pochází ze střední Asie, kde se pěstovala již v 5. tisíciletí př. n. l. Jako symbol věčného života ji uctívali staří Egypťané a dodnes je její vyobrazení patrné v hrobkách faraónů. I v našich končinách se rychle zabydlela a stala se univerzálním základem většiny pokrmů, které zařazujeme do české kuchyně. Je hojně využívána v lidovém léčitelství. Díky obsahu alicinu účinně ničí bakterie a viry. Je proto považována za jedno z nejlepších přírodních antibiotik. Užívání cibule reguluje krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu, podporuje srdeční činnost a čistí žilní a cévní systém.

Cibulová voda

Cibule obsahuje 93 % vody, která je nabitá živinami. Možná si pamatujete na film z roku 1975 s názvem Vůně cibule. Hlavní hrdina v podání Franca Nera si v místním „Saloonu" objedná prázdnou skleničku, do které si vlastnoručně vymačká pár kousků cibule. Tento aromatický drink mu dodá sílu v boji proti všem padouchům. I vy můžete využít účinných látek této zeleniny. Odšťavněte ji v odšťavňovači nebo ji rozmixujte v mixéru a pomocí sítka propasírujte. Vzniklou cibulovou vodu popíjejte během celého dne v cca dvouhodinových intervalech. Pokud je na vás šťáva příliš silná, můžete ji zředit vodou.

Cibulové slupky

Cibulové slupky obsahují další léčivé látky jako je kvercetin (anglicky quercetin), který posiluje kardiovaskulární systém, zmírňuje depresi a neúrozy. Jedná se o antioxidant, jenž působí protizánětlivě, antibakteriálně, protivirově, tlumí alergické reakce a snižuje tvorbu cholesterolu. Varem ani mrazem ho nezlikvidujete. Několik studií dokázalo, že má příznivé účinky proti mnoha chorobám, včetně šedého zákalu, kardiovaskulárních chorob a rakoviny prsu, tlustého střeva, vaječníků, žaludku, plic nebo močového měchýře. Další významnou látkou jsou například přírodní prebiotika - fruktany, které zlepšují stav střevní mikroflóry, a tím pádem zlepšují funkci imunitního systému. Cibulové slupky jsou bohaté i na karoten, vitamín E, C a B.

Související články

Odvar z cibulových slupek

Slupky byste měli získat nejlépe z BIO cibule, která nebyla ošetřena chemickými látkami. Hrst slupek zalijte cca 300 ml vroucí vody. Louhujte 20 minut. Poté sceďte. Tento odvar můžete použít několika způsoby. Buď ho oslaďte medem a popíjejte v době, kdy vás trápí nachlazení, viróza nebo chřipka. Také ho můžete několikrát denně kloktat. Působí při zánětu v ústech, proti aftům či na bolesti v krku. Účinná je také inhalace při potížích dýchacích cest.

Cibulový sirup

Cibulový sirup hojně vyráběly už naše babičky. Používá se především na kašel, ale také na celkové posílení imunity. Můžete ho tedy konzumovat preventivně. Výroba je jednoduchá. Nachystejte si cibuli, med a čistou zavařovací sklenici. Cibuli nakrájejte na kostičky a promíchejte s medem. Vidličkou směs trochu pomačkejte, aby cibule pustila šťávu. Sklenici uzavřete a nechte na lince přes noc. Užívejte jednu lžičku 3x denně.

Zdroj: www.onions-usa.org, www.ceskatelevize.cz, www.prozeny.cz, www.zena.pluska.sk, www.quora.com, www.food.ndtv.com