Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.prozeny.cz, mudr-alena-hamplova.cz

Živiny v cibulových slupkách

Cibulové slupky nejsou jen dobré k tomu, abyste jimi na Velikonoce obarvili vajíčka. Jako u mnohé jiné zeleniny a ovoce i u cibule platí, že slupky jsou plné nutričně zajímavých látek, o které se připravujeme vždy, když je vyhodíme a nezpracujeme. Slupky z cibule neobsahují štiplavý alicin jako cibule samotná, ale zato jsou bohaté na kvercetin, fruktany, flavonoidy a fytoncidy. Za těmito málo známými názvy se skrývají antioxidanty či antibiotika a probiotika.

Čaj z cibulových slupek je zdravotní zázrak

Cibulové slupky se hodí přidat do čajových směsí, ale také je můžete jen zalít vodou a nechat luhovat půl hodiny. Takový čaj je skvělý při dýchacích obtížích i astmatického původu, ale také při zánětech močového ústrojí i svalových křečích. Významně podle vědců také pomáhají při hubnutí.

Cibulové slupky jako hnojivo

Nejen že si můžete připravit čaj z cibulových slupek pro sebe, ale stejné živiny vyhovují i rostlinám. Z cibulových slupek proto můžete připravit odvar, který budete používat jako hnojivo na rostliny. Podívejte, jak na to.

Zdroj: Youtube

Co ještě připravit z cibulových slupek?

Ale to není zdaleka vše. Ze slupek lze také připravit tinkturu, jejíž užívání se doporučuje pro podporu zdraví srdce a krevního oběhu. Kouzlo tinktury spočívá ve velmi jednoduché přípravě a nekonečné trvanlivosti.

Uzavíratelnou sklenici naplňte cibulovými slupkami a zalijte je kvalitním alkoholem. Ve tmě a pokojové teplotě nechejte slupky louhovat alespoň týden. Pak stačí slupky scedit a tekutinu přelít do vhodné lahvičky. Vyrobené kapky se pak užívají denně po dvaceti společně s 20 ml olivového oleje.

Cibulové slupky lze také použít pro zevní užívání ve formě oplachu nebo masti. Ty se používají na léčení akné, hnisavých ran, léčení problémů se skalpem i další kožní problémy.

Související články