Žlutá, bílá i červená cibule obsahuje látku allicin, která jí dodává štiplavé aroma. Právě ta má silné antibiotické účinky. Pomáhá tak s nemocemi horních cest dýchacích a skvěle tlumí kašel či rýmu. Dále je tato zelenina bohatá na kyselinu listovou, vitaminy C, E, B, karoteny a minerály, jako jsou železo, síra, fosfor, hořčík, sodík, měď, vápník a jod.

Zázračná cibule

Pravidelná konzumace syrové cibule podporuje tvorbu kolagenu, jež je důležitý pro zdravou pokožku a vlasy. Díky vitaminu B9 snižuje riziko deprese a podporuje duševní zdraví. Podle lékařské studie z roku 2015 dokonce působí jako prevence před mnoha druhy rakoviny, především střev, vaječníků a hrtanu. Cibule také snižuje hladinu cholesterolu, chrání nervový systém, prospívá šlachám, vazům a kloubům. Zamezuje kornatění tepen, přispívá k udržení správného krevního tlaku, a tak působí preventivně na problémy spojené s kardiovaskulárním systémem.

Čínská medicína

Čínská medicína doporučuje cibuli nejen jíst, ale využít ji jako zábal. Léčivé látky se podle tohoto starodávného učení nejlépe vstřebávají právě skrze chodidla. Na nich se mají nacházet zakončení tzv. meridiánů, dráh, jimiž proudí životní energie a spojují jednotlivé orgány. Jsou ukryté asi 5 mm pod kůží, na některých místech vystupují na povrch a tvoří akupunkturní body. Přiložením cibule na tyto body se její účinné látky mají dostat až do příslušných orgánů.

Doktorka Lauren Federová, autorka knihy Přírodní starostlivost o dítě, zmiňuje, že cibulové zábaly pomáhají s různými zdravotními neduhy, včetně opuchnutých uzlin. „Kromě léčby nachlazení se cibulový zábal může použít při bolestech uší, zubů nebo na záněty močových cest."

Lidové léčitelství

Cibulový zábal a léčivé účinky této zeleniny využívali již naši předci kolem roku 1500. Ti věřili, že nakrájená cibule může chránit před dýmějovým morem. Podle lidového léčitelství sirné sloučeniny, které jí dodávají štiplavý zápach, zabíjejí viry, bakterie a čistí krev. Žádné vědecké výzkumy, jež by tuto teorii potvrdily, však zatím provedeny nebyly. Mnoho lidí ale na cibulový zábal nedá dopustit.

Cibulový zábal na chodidla

Cibulový obklad má pomoci především s nachlazením. Pokud se necítíte úplně fit, oloupejte malou cibuli, nakrájejte ji na kolečka a přiložte na chodidla. Pomocí potravinové fólie je přichyťte tak, aby těsně doléhala. Oblékněte si ponožky a jděte spát. Ráno plátky vytáhněte. Opakujte tak dlouho, dokud příznaky nezmizí.

Cibule na výrony, plísně a bradavice

Antibakteriální účinky cibule se dají využít i při léčbě nepříjemných pohmožděnin nebo kožních potíží. Cibuli rozmixujte a kaši přiložte na nemocné místo. Omotejte ji igelitem a nechte působit několik hodin. Poté ji omyjte. Opakujte dle potřeby.

Zdroj: www.prozeny.cz, www.domacaliecba.sk, www.healthline.com, www.medicalnewstoday.com