Nejoblíbenějšími náhražkami klaské kávy jsou kávy obilné, kávy z kořene čekanky či žaludů. Neobsahují žádný kofein, což je asi nejpodstatnější benefit, kvůli kterému si je vybírají právě lidé s kardiovaskulárními potížemi. Navíc je můžete pít každý den. Jaké druhy náhražek kávy si můžete dopřát?

Meltová směs

Znaly ji už naše babičky, které ji vyhledávaly kvůli její nízké ceně a dostupnosti v době, kdy byla pravá káva nedostatkovým zbožím. Melta je vlastně směs kořene čekanky, drcených obilek ječmene a žita a cukrové řepy. Pražený kořen čekanky, známý pod pojmem cikorka, se už desítky let používá jako náhražka kávy. Hořčiny v ní obsažené podporují zažívání, vylučování žluče a také snižují hladinu cukru v krvi. Meltu ocení i diabetici, protože čekankový kořen obsahuje inulin - polysacharid vhodný jako výživa právě pro lidi trpící cukrovkou.

Jak se připravuje?

  • Meltovou směs nasypte do vroucí vody, povařte asi 3 minuty a stejnou dobu nechte odstát. Pak sceďte přes klasické čajové sítko a podávejte.
  • Meltu můžete připravit i jako klasickou kávu v italské mokka konvičce. Nádobku pod sítkem naplňte vodou těsně pod ventil a sítko naplňte meltovou směsí. Uvařte na plotně a jakmile veškerá tekutina vyteče do konvičky, je hotovo. Lze ochutit mlékem či smetanou.
  • Meltovou směs lze připravit i jako studený nápoj frappé, hodí se k tomu instantní meltová směs. Ovesné mléko jednoduše rozmixujte s datlovým sirupem a ledem.


Caro či Karo

Zatímco melta se díky své hořkosti podobá více kávě, cereální nápoj známý pod názvem Caro je o něco jemnější a hlavně sladší. Žito, čekanka a ječmen podporují trávení díky vysokému obsahu vlákniny. Pozor by si měli dát osoby trpící alergiemi na lepek, pro ně tento nápoj není vhodný. Nápoj Karo je instantní čekankový extrakt, přirozeně bezlepkový.

Jak se připravuje?

  • Stačí zalít lžičku této směsi cca 120 ml horkou vodou či mlékem.


Špaldová káva

Tuto prastarou obilninu v poslední době opět objevujeme a můžete ji využít i jako bezkofeinovou náhražku kávy. Možná vás překvapí, jak je zdraví prospěšná, a to díky bílkovinám, sacharidům, minerálům a vitamínům, takže dodá tělu potřebnou vitalitu. Vláknina navíc podporuje pohyb střev a vyprazdňování. Pomáhá snižovat hladinu tuků v těle, zklidňuje nervový systém a je vhodná jako prevence osteoporózy.

Jak se připravuje?

  • Zvolit můžete buď instantní nebo klasickou variantu. Stačí zalít potřebné množství horkou vodou.


Maca káva

Maca neboli řeřicha peruánská je kořenová zelenina, chuťově podobná ředkvičce. Řadí se mezi superpotraviny a je známá také pod názvem peruánský ženšen. Pěstuje se v Andách Jižní Ameriky, její kořen připomíná řepu a všechny její odrůdy slouží pro tamní obyvatele nejen jako potrava, ale také jako lék na nejrůznější neduhy. Pomáhá s koncentrací, zlepšuje paměť a psychické zdraví. Ženy ji ocení zejména v období menopauzy, protože ovlivňuje hormonální systém.

Kde ji sehnat a jak připravit?

  • Do internetového vyhledávače zadejte heslo maca a najdete mnoho obchodů, kde tuto náhražku kávy ve formě prášku koupit, a dle návodu na obalu ji pak připravte. Tento lahodný a výjimečně zdravý nápoj lze pít jak teplý, tak studený.


Žaludová káva

Nápoj z opražených a rozemletých žaludů byl před rozšířením kávy v Evropě poměrně oblíbeným nápojem. Chuť žaludové kávy je však přece jen odlišná od ostatních obilných náhražek, není totiž hořká. Má však protizánětlivé a dietetické účinky, pomůže vám, pokud potřebujete posílit žaludek, játra i slezinu, prostě pokud vás trápí potíže se zažíváním.

Jak se připravuje?

  • Pět až deset minut povaříte lžičku prášku se šálkem vody. Žaludovku si můžete připravit i sami ze žaludů, které na podzim najdete v lese. Stačí je jen opražit a rozemlít.

Zdroje: www.idnes.cz, www.prozeny.cz