Většina z nás vyrostla na tradiční české kuchyni, kterou tvoří omáčky, větší porce masa a samozřejmě přílohy. Což o to, jsou lidé, kteří si mohou dát svíčkovou se čtrnácti knedlíky a nic se jim nestane, ale ne každému příroda nadělila tak ultra rychlý metabolismus.

Problém s váhou mají zejména ženy ve středním věku, které procházejí menopauzou. Tahle velká hormonální změna přináší nejen pocity dušnost, únavy, ale také kila navíc. Podle vědců je sužují podobné chutě jako nastávající maminky v těhotenství. Čím to je?

Důvodem jsou velké změny v těle, které vyžadují větší množství energie. A právě cukr je jedním z dopingů, který rychle dobije baterky. Ženám v tomhle citlivém období tělo bouří a s ním i cholesterol v krvi, který může stoupat. Proto se doporučuje na čas omezit potraviny, které obsahují sůl, jako jsou uzeniny, balkánský sýr, cottage, slané sušenky, sójové omáčky, konzervovaná jídla či olivy. A nejen to! Omezení by se mělo vztahovat i na tučné potraviny, jako jsou vnitřnosti, smažená jídla, mléčné výrobky a sýry.

Přílohy ano, ale…

Říká se, že když chce člověk hubnout, měl by omezit přílohy. Ale kdo to dokáže? Jídlo bez hutné podpory brambor, rýže, knedlíků či těstovin je méně syté a většině strávníkům pak kručí v břiše. Podle výživových poradců se ale i tyhle sacharidové „bomby“ dají nahradit zdravější variantou. Jak?

Na videu se dozvíte, jak si připravit zdravější přílohy:

Zdroj: Youtube

Těstoviny nahradí cuketa

Kdo by nemiloval špagety, kolínka nebo „vrtule“? Bohužel těstoviny nepatří zrovna k nejdietnějším potravinám. Naštěstí je ale můžete snadno nahradit zdravější verzí z cukety. Připravte si pevnější cuketu. Omyjte ji, osušte a pomocí škrabky jí podélně oškrábejte tak, aby vznikly nudle.

Cuketové proužky krátce orestujte na pánvi s olivovým olejem. Zeleninu ochuťte sušeným česnekem, bylinkami, solí a příloha je hotová. Cuketové těstoviny servírujte s nějakou bílkovinou, která jim dodá sytost. Dobré je kuřecí maso, sýr, tofu nebo sójové kostky.

Namísto rýže květák

Rýži můžete nahradit falešnou květákovou variantou. Květák nastrouhejte na menší kousky. Drť orestujte na olivovém oleji a případně nechte i dusit. Květákovou rýži okořeňte například kurkumou nebo jiným oblíbeným kořením. Chutnat vám bude jako verze rizota, případně jako příloha k lososu, masu či tofu.

Namísto brambor dýně

Bramborová kaše patří mezi nejoblíbenější přílohy. Bohužel je to ale kalorická bomba. Zkuste jí nahradit dýňovou variantou. Tahle zelenina je méně kalorická, má krémovou konzistenci jako brambory a rozhodně stojí za vyzkoušení. Dýni oloupejte a uvařte na páře. Šťouchadlem ji rozmačkejte a smíchejte s mlékem a trochou másla. Dobré je kaši ochutit i trochou lahůdkového droždí, které ji zahustí.

Hranolky z celeru

Vyzkoušejte hranolky z kořenové zeleniny. Použít můžete mrkev, petržel nebo celer. Zeleninu oloupejte a nakrájejte na větší hranolky. Ty promíchejte s 1 – 2 lžičkami olivového oleje. Do směsi přidejte koření, například sůl, uzenou papriku a tymián. Hranolky rozprostřete na pekáč vystlaný pečicím papírem a pečte na 200 °C. Hodí se jako příloha k čemukoliv.

Houska: Křupavá varianta z ledového salátu

Pečivo je plné zbytečných kalorií. Pokud třeba chystáte burger, můžete zkusit namísto klasické housky její zeleninovou variantu. Připravte si ledový salát a seřízněte ho tak, aby vznikly dva pevnější kraje. Oba tyhle „kloboučky“ potřete kečupem, navrstvěte na ně zeleninu (rajče, kyselou okurku) a nakonec i karbanátek, který obě části falešné housky spojí. Dobrou chuť!

Související články

Zdroje: www.youtube.com,