Zdroje: www.moda.cz, www.dailymail.co.uk

Hubneme při každé činnosti i domácích pracích

Spíš než návod na hubnutí, jde o motivaci. Když si přečtete, že během hodiny vytírání podlahy můžete spálit 1200 kJ, asi nezačnete vytírat obden a domovy všech v ulici. Je dobré vědět, že každá aktivita se počítá a místo posezení u televize se vrhnete na domácí práce s elánem. I u domácích prací platí, že nejnáročnější práce pomohou spálit nejvíc. Rovnítko mezi námahou a vydanou energií totiž platí vždy, tedy až na spánek, během něhož také energii spalujeme.

Činnosti v domácnosti a hubnutí

Práce v domácnosti je sice vždy dost, ale nejsou dostatečně pohybově náročné a intenzivní. Nevěště však hlavu, protože pokud pracujete nepřetržitě celou hodinu, pak můžete spálit až 1200 kJ, což je poměrně dost. Nicméně počítat práci v domácnosti bude nejspíš efektivnější a praktičtější po deseti minutách, což je v případě zametání, mytí nádobí či podlah a dalších prací v domácnosti asi 200 kJ.

Hubnětě během práce v zahradě a kolem domu

Intenzivnější práce v okolí domu počítají s náročnějšími úkony, které vyžaduje předzahrádka. Zde už byli odborníci konkrétnější, a tak víme, že během hrabání trávy nebo listí spálíme okolo 160 kJ, úprava živého plotu spotřebuje okolo 250 kJ a sekání trávy i 300 kJ za 10 minut práce.
Nejvíc nás však vyčerpá zahrada! A samozřejmě čím větší, tím vyšší zátěž, více chození i časově náročnějších výkonů. Práce na záhonech a políčkách patří k těžším a dokáže z nás vyždímat i 360 kJ za 10 minut intenzivního okopávání. Ani nemluvě o nárazových kopáčských pracích, štípání dřeva, posouvání plotů a budování bazénů. Nekrčte nad povinnostmi v domě a veku nos, i tahle práce se počítá do jednoduché rovnice příjmu a výdeje energie.

Činnosti v domácnosti a zahradě vs. sport

I když je výdej energie během domácích prací a zahradničení značný, se sportovním výkonem se může málokdy rovnat. Nicméně rozdíly nemusí být obrovské, posuďte sami. Hodina aerobiku pomůže spálit 1850 kJ, plavání 3000 kJ či běhu 4800 kJ. Záleží jen na vašich prioritách a možnostech.