Sedm milionů lidí na celém světě každoročně umírá v důsledku znečištění ovzduší. Podle rozsáhlé studie Světová zdravotnická organizace (WHO) z roku 2018, devět z deseti lidí na planetě dýchá znečištěný, nebo přímo velmi nebezpečný vzduch. Ten způsobuje rakovinu plic, chronické a akutní respirační problémy, astma, ale i mozkovou mrtvici nebo infarkt. Čím dál tím častěji se také objevují choroby, jako je chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN). Jen v České republice jí trpí necelý milion pacientů. Každý rok na ni zemře až 2500 lidí. A toto číslo neustále stoupá.

CHOPN

„Chronickou obstrukční plicní nemoc je dnes možné považovat skoro až za epidemii, brzy se stane třetí příčinou úmrtí ve světě,“ říká Kamil Kleňha, primář Plicního oddělení, TBC a onkologie Nemocnice Tábor. Tato choroba se vyvíjí postupně. Nejčastěji jí trpí aktivní a pasivní kuřáci. Nemoc však propuká i u lidí, kteří pracují v prašném a jinak nebezpečném prostředí. Dalšími příčinami této choroby jsou výfukové plyny, opakované vdechování spor plísní v domácnostech nebo časté infekce dýchacích cest v dětství. Typickými příznaky je dýchavičnost, která se zhoršuje, zahleněná dýchací trubice, častý kašel, pocit tlaku na hrudi, sípání, chronická únava nebo chrápání. „V nejtěžších stadiích nemoci končí pacienti na jednotkách intenzívní péče obvykle kvůli náhlému selhání dechu,“ říká předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP, prof. MUDr. Vítězslav Kolek, DrSc. „Bývají pak napojeni na přístroj, který jim pomáhá dýchat. Bez něj by to nezvládli.“

Související články

Předčasné porody a zanesené plíce

Podle studie Stockholmského environmentálního institutu (SEI) „Až 3,4 milionu předčasných porodů ve 183 zemích světa mohlo být způsobeno znečištěním ovzduší." Polétavé částice PM2,5 se do ovzduší dostávají z výfukových plynů, požárů nebo uvolněním už usazených částic. V těle se ukládají do plicních kanálků a ovlivňují kardiovaskulární systém. Tyto částice jsou běžné i v České republice. „Kvalita ovzduší zůstává v některých oblastech země i nadále významným problémem, “ uvádí zpráva agentury Reuters.

Čištění plic - zázvor a česnek

Nikdo nežije v dokonale čistém prostředí. Nápoj tedy můžete užívat i preventivně.

Zázvor

Podle tradiční čínské medicíny zázvor odstraňuje chlad, zastavuje zvracení, zahřívá plíce a tím pádem tlumí kašel. Dokáže také zlepšit trávení, léčit problémy žaludku a podpořit imunitu. Preventivně tak působí proti nachlazení a chřipkám, ale i nemocem jater, rakovině, alergiím všeho druhu a astmatu.

Česnek

Česnek pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu, vykazuje antimikrobiální aktivitu vůči parazitům, bakteriím a houbám. Snižuje krevní tlak a napomáhá hubnutí. Samozřejmostí jsou jeho protizánětlivé vlastnosti. Každý stroužek obsahuje antioxidant alicin, jež ničí volné radikály, a pomáhá při astmatu.

Nápoj na čištění plic

Na zázračný nápoj budete potřebovat 2 hrnky vody, 10 gramů nastrouhaného čerstvého zázvoru nebo 1 lžičku mletého, 2 stroužky česneku, 3 kuličky pepře, špetku skořice, špetku chilli a med. Do hrnce nalijte vodu a přidejte všechny ingredience kromě medu. Nápoj vařte deset minut na mírném plameni. Poté ho přeceďte, oslaďte medem a pomalu popíjejte nejlépe ráno na lačno.

Zdroj:

www.ct24.ceskatelevize.cz, www.budejovice.rozhlas.cz, www.novinky.cz