Zajímá vás osvědčený tip na důkladné pročištění plic a zprůchodnění dýchacích cest? Využijte sílu obyčejné cibule s léčivými látkami bylinky jménem proskurník.

Inspirovat se můžete na následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Respirační onemocnění

Zbavte se jarních rýmiček a pokašlávání přírodní cestou. Máme pro vás tip, který je i dokonalou prevencí. Zbaví vás toxinů a nadměrného hlenu. Díky tomu se celkově posílí váš organismus a nebude tak náchylní nebezpečným virům a bakteriím.

Fantastický čistič plic

Máme pro vás jednoduchý a léty prověřený recept, k jehož výrobě vám postačí dvě běžné ingredience, které mají na čistotu plic neuvěřitelný účinek. Jedná se o odvar s mimořádně silným čisticím účinkem.

Cibule a proskurník

Očistěte si jednu středně velkou cibuli a pokrájejte ji na menší kousky. Vložte ji do hrnce, zalijte ½ l vody a dejte vařit. Přidejte 1 polévkovou lžíci sušeného proskurníku, který snadno pořídíte v každé bylinkové prodejně či lékárně.

Směs nechte na mírném plameni 2 minuty povařit, poté přiklopte a nechte čaj louhovat do té doby, než bude jeho teplota poživatelná. Pak nápoj sceďte vypijte, nebo si jej dejte do termohrnku a můžete jej po doušcích popíjet během celého dne. Stejný postup opakujte druhý den a následnou dvoudenní kúru pak opět vždy po měsíci.

Odvar má i další přínosy

Nejenže vám tento čistící nápoj udrží plíce v dobré kondici, ale také ulevuje při respiračních chorobách od bolestí na hrudi a značně podporuje dobrou imunitu.

Proskurník lékařský

Kdysi se proskurník pěstoval jen pro léčebné účely, v dnešní době se vysazuje i jako okrasná rostlina. K léčebným účelům lze využít celou rostlinu, tedy listy, květy i kořen. Lidé ve starověku jej považovali za všemocný lék.

Nejvýznamnějšími obsahovými látkami jsou podle vědců ty slizovité a polysacharidy. Květy a listy jich obsahují 5 až 10 %, kořen 10 až 20 %. Pomáhají s ochranou sliznic a mírní jejich podráždění, takže jsou téměř předurčené k léčení průdušek a celého dýchacího ústrojí. Jedná se o prvotřídní lék proti kašli a kataru průdušek. Proskurníkový čaj lze využít i jako kloktadlo a k výplachům ústní dutiny při různých zánětech a vřídcích.

Cibule

Cibule má velmi široké uplatnění i v lidovém léčitelství a je doslova zázrakem na pročištění plic i dutin. V oblibě ji měli již staří Egypťané, kteří o tom dokonce zanechaly důkazy v podobě textů, jak pomocí cibule léčit, na hliněných sumerských tabulkách.

Cibule funguje proti zánětům a potlačuje tvorbu hlenů. Jedná se také o velmi užitečnou prevenci před nachlazením. Pro úlevu dutin a pro očistu plic můžete cibuli také inhalovat, těkavé látky mají totiž uvolňující účinky.

Související články

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.bylinkyprovsechny.cz, www.dumazahrada.cz, www.selskyrozum.eu