Když jsme mladí, cévy jsou pružné a fungují bezchybně. Ale jakmile nám „udeří“ čtyřicítka, pocítíme tu změnu. Cévy ztratí pružnost, pevnost a jsou náchylnější na ucpání a znečištění.

Proto bychom si měli dát velký pozor, jak žijeme. Největším nepřítelem cév je kouření, sedavý způsob zaměstnání a nekvalitní (především tučná) strava. A také vysoký cholesterol v krvi, který zanáší nejen cévy, ale i játra, která fungují jako čistička organismu. Co tedy dělat, aby vaše cévy fungovaly dobře a celé tělo běželo tak, jak má?

Citron a česnek

Jsou určité potraviny, které mohou působit jako prevence proti zanesení cév. Naše babičky nejvíce používaly kombinaci citronu a česneku a účinky této kombinace potvrzují i vědecké studie.

Česnek obsahuje látky, které čistí a rozšiřují cévy. Zároveň je přírodním lékem proti cévním zánětům. Proto ho jezte v hojném míře – syrový, rozmačkaný a čerstvý (odleželý 10 minut na vzduchu, aby se jeho klady ještě znásobily).

Citron je zase dobrou prevencí proti různým cévním chorobám, jako jsou hemeroidy, křečové žíly nebo klasické záněty žil. Říká se o něm, že zlepšuje průchodnost cév a zabraňuje krevním sraženinám. Tak proč váhat? Vyzkoušejte účinky těchto dvou přírodních léků a určitě budete nadšeni.

Čistič cév se zvláštní vůní

Spojení česneku a citronu je tak mocné, že dokáže odstanit vápník a tuk usazený nejen v cévách, ale i těle. Připravte si z těchto dvou surovin nápoj, pijte ho denně po dobu tří týdnů a zlepšení se projeví.

Zdroj: Youtube

Jak si ho připravíte: Umyjte 5 bio citronů a nakrájejte je na menší kousky. 30 stroužků česneku oloupejte a nasekejte na půlky. Nadrcené přísady umixujte na kaši. Poté smíchejte s 1 litrem vody a nechte přejít varem. Výslednou směs propasírujte přes síto a nadávkujte do lahve. Nápoj skladujte v chladničce. Denně si dopřejte 1 malého panáka před jídlem.

Co byste měli vědět:

Česnek v nápoji není vůbec cítit. Tenhle drink posílí vaše srdce a upraví tlak. Po třítýdenní kúře se budete cítit mladší a plní energie. Kúru po třech týdnech přerušte na osm dní a poté ji můžete znovu zopakovat. Vo ještě cévám prospěje?

Ovoce a zelenina s luteinem

Podle odborníků je prevencí pravidelný pohyb, ale i zdravá strava. Podle výzkumů jsou proti ucpání cév vhodné potraviny s obsahem žlutého rostlinného barviva – luteinu. Tahle látka zabraňuje vzniku takzvané aterosklerózy (kornatění a poškozování tepen). Lutein najdete v kapustě, špenátu, zelí, mrkvi, paprice, ale i žlutočerveném ovoci (zejména v rajčatech, paprikách) a ve vejcích.

Granátové jablko

Je sladké a šťavnaté. Navíc funguje jako ochranka pro cévy. Nejenom, že je čistí, ale předchází různým zánětům. Jezte proto granátové jablko tak často, jak se dá.

Nejčastější onemocnění cév

Onemocnění cév představuje významný zdravotní problém po celém světě, může totiž ovlivnit různé části cévního systému. Mezi nejčastější onemocnění cév patří ateroskleróza, která způsobuje tvorbu tukových plátů na stěnách cév, vysoký krevní tlak, který zvyšuje riziko srdečních a cévních onemocnění, trombóza, což je tvorba krevních sraženin v cévách, aneuryzma, která zahrnuje abnormální rozšíření cév, a cévní mozková příhoda, což je akutní stav spojený s narušeným krevním oběhem v mozku. Prevence a správná léčba těchto onemocnění jsou klíčové pro udržení zdravého kardiovaskulárního systému, a proto je důležité dbát na zdravý životní styl a pravidelné kontroly u lékaře.

Související články

Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, www.toprecepty.cz, www.youtube.com