Na trhu najdete velké množství předražených potravinových doplňků a tablet s výtažky z cizokrajných rostlin, slibující pomoc s celou řadou neduhů i vážných stavů. Případně si v lékárně lze zakoupit pestrou škálu léků na nejrůznější obtíže. Na mnoho z nich lze přitom vyzrát přírodními metodami a za zlomek ceny.

Citrón, sůl a pepř jako přírodní léčivo

Citrónová šťáva jako zdroj vitamínu C nikoho nepřekvapí. Citrón je ideální přírodní konzerva, skrývající v sobě nejen pořádnou porci vitamínů, ale také flavonoidy, které dokáží bojovat proti alergiím a zánětům, rozšiřují cévy a jsou dokonalými antioxidanty. Navíc se intenzivně studují jejich protirakovinné účinky. V této zázračné tekutině jako bonus najdete mnoho minerálů i přírodních kyselin, které posilující koktejl doplňují. Není žádným překvapením, že pravidelná konzumace citrónové šťávy podporuje metabolismus, posiluje imunitu a detoxikuje organismus. Pepř podporuje trávení, zvyšuje vylučování potu a působí též jako diuretikum. Díky tomu pomáhá odstranit škodlivé látky z těla. Kromě toho, že má příznivý vliv na trávení, je i dokonalým spojencem při boji proti virům a bakteriím. Navíc pomáhá při hubnutí. Když se k citrónu a pepři přidají antiseptické účinky mořské soli, zdolá tato magická kombinace nejeden problém, který tělo sužuje.

Na bolest v krku

Bolest v krku signalizuje napadení organismu škodlivými patogeny. Vyhnat z těla je pomůže nápoj na kloktání. Do sklenice vlažné vody zamíchejte polévkovou lžíci citrónové šťávy, lžičku mořské soli a poloviční množství čerstvě namletého černého pepře. Naberte trochu směsi do úst a kloktejte, pak vyplivněte. Opakujte několikrát denně. Nezapomeňte na pravidelné čištění zubů, aby přítomnost kyseliny zbytečně nenarušila zubní sklovinu.

Vyhojíte afty

Podobně poslouží kloktadlo i při likvidaci nepříjemných aft. Rozpuštěním lžíce soli v 1 deci teplé vody vznikne směs se silnými antiseptickými účinky. Tu lze také kloktat, případně nanést na vatové tyčince přímo na bolestivé místo. Zlikvidujete tak škodlivé bakterie a urychlíte proces hojení.

Na bolest zubů

Bolavý zub dokáže pěkně potrápit. Rychlá pomoc je po ruce, pokud sáhnete po pepři a hřebíčkovém oleji. Ten se dá zakoupit, případně ho velmi snadno připravíte doma. Stačí 10 kusů roztlučených hřebíčků povařit asi 2 minuty ve 2 deci olivového oleje a pak nechat přes noc na chladném místě vylouhovat. Smíchejte lžičku namletého pepře se stejným množstvím hřebíčkového oleje a touto směsí na kartáčku nebo na vatové tyčince potírejte dvakrát denně okolí problematického zubu. Takto připravený olej je velmi účinný při bolestech zubů, ale funguje skvěle i jako repelentní přípravek.

Hubnutí

Pití citrónové vody je velmi známý způsob, jak docílit zrychlení metabolismu a úbytku hmotnosti. Pokud navíc do vody s citrónovou šťávou přidáte špetku pepře, její účinky se ještě znásobí. Vylepšit chuť pomůže pár kapek medu. Piperin obsažený v pepři zvyšuje produkci žaludečních šťáv, podporuje trávení a rozproudí metabolismus. Jeho pozitivní účinky jsou nesporné, zároveň ho však musíte konzumovat střídmě a v malých dávkách. Pepř působí dráždivě, takže jeho nadměrná a dlouhodobá konzumace může zatěžovat ledviny a játra.

Pomoc při nachlazení a rýmě

Teplý nápoj s citrónovou šťávou je při chřipce a nachlazení základ. Léčebnou kůru posílí směs z černého pepře, skořice, kmínu a kardamonu. Koření smíchejte ve stejném poměru, rozdrťte na prášek. Silné aroma vzniklé směsi používejte při léčbě ucpaného nosu. Několikrát denně čichejte ke kořeněné směsi a potíže se zmírní během chvilky.

Žlučové kameny

Babské rady využívající přírodní lékárnu nabízí řešení i pro léčbu žlučových kamenů. Smíchejte lžíci panenského olivového oleje a citrónovou šťávu ve stejném poměru, směs vypijte. Užívejte pravidelně.

Při astmatu

Pomoc při astmatu může výluh připravený z 10 zrnek pepře, 2 kusů hřebíčku a 15 lístků bazalky. Vše zalijte vroucí vodou a nechte asi čtvrt hodiny louhovat. Poté nápoj sceďte, nechte vychladnout a popíjejte.

Krvácení z nosu

Citrónová šťáva vyřeší i krvácení z nosu. Na vatový tamponek jednoduše nakapejte trochu citrónové šťávy a vsuňte do nosu. Vydržte v mírném předklonu, hlavu nezaklánějte. Krvácení po chvíli ustane.

  • Při vše potížích raději konzultujte léčebnou kůru se svým lékařem.

Zdroje: www.vitalitis.cz, www.eatthis.com