Na určité nemoci nepotřebujete předražené prostředky z lékáren, protože vám bohatě postačí tři věci: pepř, sůl a citron. Zkuste sáhnout po síle přírody a použít prostředky, které naši předci využívali běžně.

Sůl

Sůl je pro lidský organismus potřebná, ale musíte se s ní naučit správně pracovat. Lépe řečeno – dávkovat. Je spousta druhů, které se využívají pro různé účely, není sůl jako sůl:

chlorid sodný – kuchyňská sůl je důležitou součástí většiny organismů, je potřebná pro životní funkce

síran hořečnatý – epsomská sůl se využívá vnitřně jako laxativum (projímavý účinek), má na tělo očistný účinek. Zevně je hojně využívána do koupelí.

chlorid draselný – tato sloučenina se používá k přípravě draselných hnojiv, využívá se taktéž v potravinářství, nezvyšuje krevní tlak jako kuchyňská sůl. Uplatňuje se i jako součást smrtící injekce při popravách v USA, kdy má za úkol odsouzenému zastavit činnost srdce.

síran amonnoželeznatý – Mohrova sůl našla své využití v analytické chemii, také jako mořidlo

Pepř

Nejrozšířenější v domácnostech je pepř černý, který je plodem pepřovníku černého a jeho sklizeň probíhá v nedozrálém stavu. Ale to, co platí u soli, platí i u pepře – není pepř jako pepř:

bílý pepř – získává se ze stejné rostliny jako pepř černý, ale sbírá se zralý plod, ze kterého se sloupne červená slupka

zelený pepř – opět stejná rostlina, jen se sklidí nedozrálé bobule, které se rychle usuší

červený pepř – nejde o pravý pepř, jde o plody ze stromu pepřovce obecného

Citron

Plod citroníku je notoricky znám svým obsahem vitamínu C a svou kyselou chutí. Citron ale není jen zdrojem vitamínu, nabídne nám i další důležité látky, jako jsou draslík, vápník, fosfor, železo nebo hořčík.

Ucpaný nos? Žádný problém!

Znáte ten slastný pocit, když si kýchnete? Obzvlášť při rýmě? Jak krásně se vám pak uvolní nos! Můžete si připravit směsku, se kterou si kýchání užijete ažaž. Černý pepř smíchejte s kmínem, skořicí a přidejte semínka kardamonu. Vše ve stejném množství. Veškeré ingredience podrťte na prášek a opatrně ke směsi čichejte. Nos se vám krásně pročistí.

Bolest v krku

Na báječné kloktadlo, které vám uleví od bolesti v krku, potřebujete pouze sklenici teplé vody, lžičku citronové šťávy, lžičku mořské soli a půl lžičky černého pepře. Kloktadlo používejte několikrát denně.

Afty

Takový malý vřídek u zubu, který se o něj při mluvení neustále „otírá“, dokáže pěkně potrápit. Afty se vyskytují v dutině ústní, včetně jazyku, a mohou zasahovat i do krku. Někdo na ně trpí celý život, někdo je za celý život nepozná. A proč afty vznikají? Odborníci stále tápou, nikdo přesně neví. Každopádně si od nich lze pomoci himálajské solí smíchané s teplou vodou. Pokud budete roztok kloktat po každém jídle, urychlí se proces hojení a budete mít dříve klid.

Krvácení z nosu zastaví citron

Při krvácení z nosu se doporučuje použít do nosní dírky vatový tampon, který je pokapaný citronovou šťávou nebo si můžete zředit citronovou šťávu s vodou v poměru 1:2 a tímto roztokem proplachovat nos.

Bolest hlavy

Bolení hlavy může způsobit i nedostatek minerálů, které ale vy můžete jednoduše doplnit v podobě sklenice vody s pár kapkami citronu a malým množství himálajské soli.

Zdroje: www.zdravestravovani.eu, vitalitis.cz