Padesátka. Půlstoletí. Přelomové číslo. Člověk si uvědomuje, že je (v lepším případě) v polovině svého života, proto si chce ten zbývající čas náležitě užít. Ovšem zlomyslná příroda mu to znepříjemňuje.

Zatímco v mládí jste byli štíhlí, krásní a zdraví zadarmo, ve stáří si to musíte zasloužit. Vrásky. Pomalejší metabolismus a hormonální změny. To všechno s člověkem zamává. Proto je potřeba trochu změnit životní styl. Jak?

Dřív laňka, teď hroch

„Sama nevím. Celý život jsem byla jakž takž štíhlá, jenže s příchodem menopauzy si připadám jako hroch. Tloustnu, aniž bych něco významného jedla. Jím pořád stejně, ale bohužel v tomhle věku se tu už dost ukládá,“ potvrzuje padesátiletá Soňa, kterou přibývání kilogramů frustruje. „Nedivte se, během měsíce jsem přibrala 1,5 kila a to se hlídám! Za poslední půlrok jsem o sedm kilo těžší a už je to dost znát. Snažím se nosit volné věci, ale stejně si připadám oteklá,“ kroutí hlavou. Příběhů, jako je Sonin jsou stovky. Ale kde najít nějaké východisko?

Jídeníček v jiném složení

Podle výživových terapeutů je potřeba upravit jídelníček. Důležité je vypustit nebo nebo alespoň omezit uzeniny, bílé pečivo, výrobky z bílé mouky (všechny ty úžasné koláčky), sladkosti a další dobroty z bílého cukru, které vytváří jen prázdnou energii, jež se v mžiku promění v další kalorie a tukové polštářky.

Hýčkejte si svaly

Naopak žádoucí je zvýšit podíl vlákniny, která vyvolává pocit sytosti, takže vás hned nepřepadne vlčí hlad. Hodně vlákniny najdete například v ovesných vločkách, zelenině nebo celozrnném pečivu. Abyste zbytečně nepřibírali na váze, doplňte v jídelníčku také bílkoviny. Ty jsou důležité nejen pro produkci hormonů, ale také pro uchování a regeneraci svalů. S přibývajícím věkem jich totiž ubývá a je potřeba si je „hýčkat“. Bílkoviny navíc posilují imunitu, což je důležité pro zdraví a kondici. Najdete je v mase, mléčných výrobcích (zejména v tvarohu), luštěninách, ořeších, semínkách a houbách.

Detox na ex

K redukci kilogramů vám pomohou i detoxikační drinky. Jsou jednoduché, dostupné a hlavně – zbaví vaše tělo toxinů, které ho zatěžují. Proto neváhejte a namíchejte si jeden z těchto rychlých nápojů.

Na to, jak si připravit skvělý detoxikační nápoj, který pomůže při hubnutí, se můžete podívat v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Svěží mix

Omyjte 1 citron a okurku. Obojí nakrájejte na kolečka a vložte do většího džbánku. Vše zalijte vodou a nechte na chvíli vychladit v ledničce. Nápoj je osvěžující a dodá vám spoustu energie například po cvičení.

Náš tip

Pokud chcete, přidejte do směsi i čerstvý nakrájený rozmarýn. Budete si připadat jako na dovolené v Řecku.

S vůní máty

Máta patří mezi bylinky, které zklidňují žaludek. Využívá se například při různých trávicích problémech, jako jsou nadýmání, nevolnost, nechutenství. Zároveň působí i jako stimulátor dobré nálady, což se v podzimní chandře docela dobře hodí. Očistný mátový drink si namícháte jednoduše. Do džbánku s vodou a plátky citronu dejte několik snítek čerstvé máty. Pokud chcete, aby byl nápoj aromatičtější, rozetřete lístky mezi prsty, aby se z máty lépe uvolnily esenciální oleje a šťávy.

Zázvorová voda

Tenhle drink je téměř zázračný. Nejenže podpoří metabolismus, ale zároveň prokrví a vyčistí střeva od různých balastů. Přípravu zvládne každý. Svařte litr vody s ½ lžičkou čerstvého nastrouhaného zázvoru. Jakmile směs začne vřít, odstavte ji s plotny a nechte 10 minut louhovat. Poté ji sceďte a můžete pít. Lahodnější je v kombinaci s citronem a různým exotickým kořením, např. anýzem nebo skořicí.

Voda s citronem

V Asii ji lidé pijí hned po probuzení. A není divu. Citron je očistný a zbaví tělo jedů a toxinů. Zároveň mu dodá i potřebnou dávku vitaminu C. Pijte vodu s citronem i vy. Osvěží vás a zároveň vám pomůže v hubnutí. Stačí do sklenice napustit vodu a vymačkat půlku citronu a přírodní zázrak může začít...

Petrželová vzpruha

V mixéru rozmixujte plátky okurky, petrželovou nať, sklenici vody a hlavně – citron! Vzniklý nápoj můžete ochutit ještě strouhaným zázvorem a kapkou aloe vera. Drink nalijte do sklenice a vypijte. Zbaví tělo toxinů a těžkých kovů. Zároveň z něj vyplaví i nahromaděnou vodu. Pokud jste nafouklí nebo trpíte na otoky, je to pro vás ta pravá volba!

Zdroje: www.vlasta.cz, www,pinterest.com, www.prozeny.blesk.cz

Související články