Zdroje: www.zeny.cz, cs.wikipedia.org

Paleo dieta z doby kamenné

Paleolitická dieta, tedy jídelníček z doby kamenné, se opírá o domněnku, že lidský organismus uzpůsobený na tento styl stravování po dobu 2 milionů let, kdy paleolit trval, je pro člověka přirozenější než stravování běžné dnes. Zastánci paleo diety se domnívají, že lidské tělo je této stravě uzpůsobeno mnohem lépe, a proto v současnosti mnozí z nás trpí konzumací potravin obsahujících lepek nebo laktózu. Paleo dieta je tak někdy i řešením zdravotních problémů, které změna jídelníčku zcela potlačí nebo alespoň zmírní. Častým vedlejším efektem této diety je třeba vyčištění pleti, zmírnění projevu alergíí nebo zlepšení trávení.

Moderní pojetí jídelníčku z paleolitu

Jako všechny diety, i tento přístup ke stravování má své zaryté odpůrce, ale také nadšené propagátory. S paleo dietou přišel Loren Cordain, který už v titulu svých knih zmiňuje, že jde o moderní verzi pravěkého stravování. I když byl jídelníček v době paleolitu bohatý na různé druhy potravy, jistě byl ovlivněn i sezónními výkyvy. Některé potraviny nebyly dostupné vůbec, proto nemůžeme brát název „paleo“ doslova. Tímto způsobem se lidé v době kamenné rozhodně nestravovali, navíc určitě ne v takovém množství a druhové rozmanitosti, v jakém je jídlo dostupné nám. Polemizovat můžeme i dál, a to především o pohybu, a tedy kalorickém výdeji člověka v paleolitu. Rozdílů je prostě celá řada.

Nicméně paleo dieta je způsob stravování, který některým lidem vyhovuje a může vést k úbytku na váze. Dieta se soustředí na potraviny, které mohli lovci-sběrači konzumovat, ještě před tím, než lidé začali například péci chleba. Před zemědělstvím a chovem zvířat byla skladba jídelníčku samozřejmě docela jiná.

Jako u všeho i zde hraje největší roli, zda chceme změnit stravovací návyky a chceme se také dostatečně pohybovat. I tato dieta obsahuje poměrně dost tuků i cukrů a obsahuje minimum potravin bohatých na vápník a vitamín D. Na což je nutné pamatovat.

Jak tedy paleo dieta vypadá?

Dieta sestává především z pokrmů připravených z kvalitního masa, ryb, vajec, ořechů a semen, ale také ovoce a zeleniny. Vylučuje z jídelníčku potraviny, které jsou zpracované. Mezi tyto patří především cukr, pečivo, luštěniny, margaríny a většina mléčných produktů.

Obvykle je připravené jídlo především masité s porcí zeleniny. Je vhodné dodržovat vyvážený jídelníček, který zaručí i příjem minerálů, kterých je v této dietě méně, než obvykle konzumujeme. Pokud chcete zhubnout, pak ani s paleo dietou se nesmíte přejídat.

Související články