Pohled na sochy antických řeckých bohů a hrdinů vyvolává dodnes úžas nad jejich fyzickými proporcemi a krásně vypracovanými těly. Mnozí z nás si kladou otázku, jak se jim dařilo dosáhnout takových obdivuhodných výsledků.

Tajemství jejich úspěchu tkvělo nejen v pravidelném cvičení a sportu, ale také v jídelníčku. Dopřávali si totiž často potraviny, které krásnému a zdravému tělu prospívají. O které se jedná konkrétně?

Co dobrého a zdravého si můžete dát v Řecku? Podívejte se na toto zajímavé YouTube video na kanálu Maruška VEG:

Zdroj: Youtube

Obiloviny

Základem jídelníčku starých Řeků byly vždy obiloviny jako ječmen a pšenici. Byly pro ně vždy dokonalým zdrojem sacharidů a vlákniny. Pojídaly je nejen ve formě chleba a dalšího pečiva, ale i kaše a dalších základních potravin.

Olivový olej

Primárním zdrojem zdravých tuků byl ve starověké řecké stravě olivový olej. Využíval se nejen k vaření, ale i jako dip pro chleba či placky a jako zálivka do salátů z čerstvé zeleniny i ovoce. Kvalitní olivový olej je plný mononenasycených tuků, které významně podporují kardiovaskulární zdraví.

Ryby a mořské plody

Díky svému geografickému umístění měli Řekové snadný přístup k čerstvým rybám a mořským plodům. Tento zdroj bílkovin bohatých na omega-3 mastné kyseliny je značně prospěšný pro zdraví srdce a správnou funkci mozku.

Luštěniny

Pravidelné místo ve stravě zaujímaly i luštěniny. Nejčastěji se pojídaly fazole, čočka a cizrna. Poskytovaly organismu užitečné rostlinné bílkoviny a vlákninu, které podporují dobré trávení a také udržení adekvátní tělesné hmotnosti.

Mléko a mléčné výrobky

Staří Řekové velice často také konzumovali mléčné výrobky jako sýr a jogurt, které poskytovaly potřebný vápník a také bílkoviny. Oblíbenou součástí jejich jídelníčku byl hlavně sýr feta. Oproti současnosti se však mléčné potraviny nekonzumovaly v tak vysokém množství.

Zelenina a ovoce

Staří Řekové si pravidelně dopřávali i různé druhy čerstvé a vařené zeleniny a stejně tak ovoce. Byly základním zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů, jež podporují celkové zdraví a napomáhají udržení zdravé váhy. Mezi nejoblíbenější patřily hrozny, fíky, jablka a granátová jablka.

Ořechy a semena

Stejně tak nechyběly na talíři i různé druhy ořechů a semínek. Konzumovaly se nejen pro příjemnou chuť, ale i pro jejich výživové hodnoty. Poskytovaly zdravé tuky, bílkoviny a nepostradatelné mikroživiny.

Víno

Oblíbenou součástí stravy bylo tehdy i víno. Staří Řekové však konzumovali tento lahodný nápoj s mírou a většinou ředěný vodou. V tomto případě jim přinášelo jisté zdravotní přínosy, a to díky obsahu antioxidantů.

Související články

Zdroje: www.thearchaelogist.org, www.apetitonline.cz, www.dejepis.com