Oči jsou smyslovým orgánem reagujícím na světlo a zajišťují vidění. Pro svůj správný vývoj a funkci potřebují celou řadu různých vitamínů a antioxidantů, které jim můžete zajistit díky konzumaci některých potravin. Nejenže jsou pro oči prospěšné, ale často bývají i účinnou prevencí některých očních chorob. A nejedná se jen o známou a populární mrkev! Na lepší zrak má výborné účinky i sušené ovoce. O které se jedná konkrétně?

Co byste měli jíst pro lepší zrak? Na názor odborníka na výživu Ing. Petra Havlíčka se podívejte na toto YouTube videu na kanálu Rozum v troubě:

Zdroj: Youtube

Proč zrovna sušené ovoce

Sušené ovoce je nejen zdravější alternativa k mlsání místo nezdravých sladkostí, ale často je i součástí mnoha různých pokrmů. Nejenže rychle doplní energii, ale dokonale podpoří i naše zdraví. Čím vším je užitečné právě pro oči?

Pestré zastoupení výživných látek

Sušené ovoce obsahuje mnoho živin, které jsou prospěšné celému našemu tělu. Kromě důležitých minerálů, se jedná i o skvělý zdroj vitamínů A, C a E. Jedná se o hlavní živiny pro kvalitní zrak. Vitamin E je dokonalý antioxidant a vitamin A napomáhá dobrému zdraví sítnice a zabraňuje oxidačnímu stresu v očích.

Zdroj antioxidantů

V sušeném ovoci mají vysoké zastoupení antioxidanty jako lutein a zeaxantin, které oko chrání před poškozením. Především před škodlivými, vysoce energetickými světelnými vlnami, jako je UV záření. Obsažené antioxidanty jsou životně důležité pro odvrácení šedého zákalu a věkem podmíněné makulární degenerace. Mají totiž schopnost neutralizovat volné radikály a stejně tak snižují oxidační stres.

Omega-3 mastné kyseliny

Pro zdraví očí je nezbytná i koncentrace omega-3 mastných kyselin. Pomáhají při tvorbě a údržbě buněčných membrán oka, které jsou nepostradatelné pro standardní strukturu a funkci. Tento druh mastných kyselin hraje roli i při snižování případných zánětů a pro zlepšení krevního oběhu očí.

Rozinky

Je jedno jaký druh rozinek si dopřejete, vždy se bude jednat o zdravou svačinku nejen pro oči, ale i pro kosti i zuby. Pomáhají udržovat oči zdravé, protože jsou bohaté na antioxidanty, vitamíny C, A a beta-karoten. Díky obsahu fytonutrientů chrání oči před poškozením způsobeným volnými radikály. 

Datle

Sladké datle jsou bohaté na vitaminy, minerály a vlákninu. Tyto lahodné plody obsahují olej, vápník, železo, fosfor, mangan, měď a hořčík. Pro oči jsou vhodné, protože je v nich zastoupený lutein a vitamín A, tedy látky, které podporují funkci sítnice a chrání oči před oxidačním stresem.

Sušené meruňky

Tento druh sušeného ovoce je pro oči významný pro svůj vysoký obsah vitamínu A a beta-karotenu, což jsou zároveň látky, které také ovlivní kvalitu vaší pokožky a kloubů.

Související články

Zdroje: www.pharmeasy.in, www.himalayannatives.com, www.aleszejdl.cz