Zdroje: www.celostnimedicina.cz, feminela.cz

Kaše jsou tu už tisíce let

Lidé začali jíst obiloviny pravděpodobně již před mnoha tisíci lety, když se původně kočující skupiny lidí usazovaly na jednom místě a tito lidé začali pěstovat rostliny jako svůj zdroj potravy. Obiloviny se staly základem mnoha zemědělských kultur a je tomu tak až do dnešní doby. Obiloviny, jako je pšenice, kukuřice, rýže a ječmen, jsou nejen bohaté na sacharidy a vlákninu, ale také jsou ceněny pro svou schopnost přetrvávat v různých klimatických podmínkách a jako zdroj potravy pro zvířata.

Prosté a přitom nesmírně významné

Kromě konzumace samotn‎ých neupraven‎‎ch zrn je kaše nejjednodušším způsobem úpravy, ať už jsou obiloviny vařené ve vodě, nebo mléce. Kaši je pak určitě vhodné trošku osolit, ať už ji budete jíst nasladko, nebo jinak. Kaše můžete jíst, kdy se vám zachce, ale právě v zimě jsou ideální snídaní. Zahřejí, zasytí a dodají dostatek energie. Pokud zvolíte vhodné druhy a zpracování, stanou se také zdravým základem vašeho jídelníčku.

Kaše a mezi nimi především ta nejpopulárnější ovesná vám mohou pomoci s hubnutím, udržením zdravé hladiny krevních cukrů i cholesterolu. Kaše jsou nejen bohaté na živiny, ale také vlákninu, o jejímž prospěchu jste bez pochyb také slyšeli.

Co jíst v zimě?

Chcete-li se inspirovat, podívejte se na toto pěkné video připravené autorkou YouTube kanálu „StillOntheWay“ čili „stále na cestách“:

Zdroj: Youtube

Mezi nejzdravější kaše patří ovesná kaše, pohanková nebo kaše z quinoy a také kaše celozrnné, tedy neloupané.

Tyto druhy kaší jsou bohaté na vlákninu, bílkoviny a zdravé tuky. Měly by být základem jídelníčku, zvlášť pokud se snažíte zlepšit své stravovací návyky. Navíc jsou jednoduché na přípravu a můžete je kombinovat s různými druhy ovoce a ořechy, ale také se zeleninou, abyste ještě více zvýšili jejich nutriční hodnotu. Zda je kaše zdravá, nebo ne, závisí především na tom, čím vším ji dochutíte.

V poslední době, kdy se klade důraz na návrat různý‎‎ch prost‎‎‎‎‎‎ých, zato vý‎živný‎ch, nekomplikovaný‎ch a levný‎ch jídel, se začínají i kaše znovuobjevovat v jídelníčku, i když nutno dodat, že to neznamená, že jsou oblíbené jen v chud‎‎‎ých rozvojov‎ých zemích. Například v Británii jsou kaše nesmírně oblíbenou snídaní. To platí také pro skandinávské země, Kanadu či Spojené státy.

Co všechno zdravého jedli naši předci?

Naši předci čelili v zimě výzvám spojeným s nedostupností čerstvých potravin a chladnými podmínkami. Nicméně, měli k dispozici několik zdravých potravin, které jim pomáhaly přežít tuto náročnou dobu. Mezi ně patřily kořeněné a konzervované potraviny, jako například kyselé zelí, kvašená zelenina a fermentované mléčné výrobky, které jim dodávaly potřebné vitamíny a probiotika. Také se často užívaly sušené plody a ořechy, které byly bohatým zdrojem energie a vitamínů. Maso bylo konzumováno v menší míře, ale bylo důležité pro zisk proteinům a tukům. Ryby byly také oblíbenou potravinou, zvláště pro ty, kteří žili poblíž moří nebo řek. V zimních měsících si naši předci cenili také koření a bylin, které dodávaly chutí a aromatické látky do jejich jídel.

Související články