Zdroje: www.magica.cz, vseokopretine.estranky.cz, www.bylinkyprovsechny.cz, www.healthbenefitstimes.com

Kopretině bílé (Leucanthemum vulgare) se u nás říká také husar, buličí oko, svatojánské kvítko, kuří oko nebo ruchtarec. Je to vytrvalá až 80 cm vysoká bylina z čeledi hvězdnicovitých. Poznáte ji podle výrazného květenství a zubatých listů. Je ozdobou luk, nepravidelně kosených zahrad, okrajů cest a úborů. Přitahuje včely, motýly a pestřenky.

Kopretina v magii

Od pradávna byla kopretina používaná jako orákulum lásky. Lístky květu se odtrhávaly, aby byla odpovězena otázka: "Má mě rád, nemá mě rád." V křesťanské kultuře je tato bylina zasvěcena Panně Marii, jež má značit její slzy. Je také symbolem přechodu plodných let do věku moudrosti. Cestovatelé ji nosili při sobě jako ochranu před nehodou.

Účinné látky v kopretině

Kopretina obsahuje třísloviny, silice, chrysanthemonin, deriváty acetylenu, kumarin, cyklitol, flavonové glykosidy a další. Je zdrojem vitaminů řady B a vápníku. Celkově tak pomáhá vylepšovat imunitní systém organismu, posiluje metabolismus a podporuje správnou funkci nervového systému. Dnes se využívá především v homeopatii, při nervozitě nebo poruchách spánku.

Kopretina bílá - zdravotní benefity

Listy a květy kopretiny se sbírají od června do října. Připravují se z nich masti, sirupy, oleje nebo nálevy. Kopretinový čaj zklidňuje bronchitidu, astma či sípavý kašel. Před spaním uklidňuje. Příznivě působí také při zažívacích potížích, žaludečních vředech nebo kolikách. Bylina působí močopudně. Má stahující účinky, a proto se hodí na rány, modřiny, vředy a hemeroidy. Preventivně lze nálev z kopretiny užívat 3-5 dní před menstruací. Rozšiřuje totiž cévy, ulevuje od křečí a pomáhá proti migrénám.

Kopretina v kuchyni

Listy, květy i poupata můžete přidat do salátů. Počítejte však s aromatickou a hořkou chutí. Skvěle chutnají květní poupata naložená jako kapary. Květy zase můžete přidat do palačinkového těsta.

Jak si připravit čaj z kopretiny

Květy a listy kopretiny lze užívat čerstvé nebo sušené. Na čaj budete potřebovat jednu vrchovatou čajovou lžičku bylinky, kterou spaříte horkou vodou. 10-15 minut ji louhujte pod víčkem. Nápoj přeceďte. Za den se může vypít maximálně půl litru odvaru.

Má vás rád, nemá vás rád?