Suchou pokožku na patách tvoří odumřelá kůže, která ztvrdne, zežloutne a zhrubne, načež může i popraskat. Projevuje se především u těch, kteří nosí nevhodnou obuv, dlouho stojí na nohou nebo se vyskytují v prašném prostředí. Suché paty se ale také mohou dědit nebo bývají příznakem nemoci, zejména diabetu a lupénky. Ze zdravotních důvodů postihují rovněž lidi s nadváhou nebo se špatným prokrvením nohou.

Zábal potravinářskou fólií

Jak se zbavit suchých a popraskaných pat jednou provždy můžete vidět ve videu:

Zdroj: Youtube

Jak už jsme se zmínili, tak suché paty tkví v dehydrataci pokožky, a proto musíte zařídit, aby byly stále hydratované. K tomu vám pomohou různé krémy, ale také čistá vazelína, kokosový či olivový olej, sádlo nebo tvaroh. Paty před spaním pečlivě promažte, zabalte do potravinářské fólie, a nakonec na ně navlékněte bavlněné ponožky. Už druhý den ráno uvidíte a pocítíte rozdíl.

Přírodní kůra z vloček

Připravit si můžete i směs z ovesných vloček a olivového oleje. Smíchejte jednu lžíci namletých vloček s pěti kapkami olivového oleje. Poté si s ní potřete paty a nechte účinkovat půl hodiny. Následně ji z nohou opláchněte. Abyste zamezili opakovanému vzniku suchých a popraskaných pat, připravujte si zmíněné kůry pravidelně.

Horká lázeň nohou

Pokud máte doma pemzu, je dobré před jejím použití kůži na nohou změkčit. Ohřejte si proto vodu, nalijte do lavoru, do kterého přidejte 3 lžíce jedlé sody. Ta si s odumřelými buňkami snadno poradí a rovněž zapůsobí na nohy antibakteriálně. Po 15 až 20 minutách namáčení nohou ošetřete paty pemzou a promažte vazelínou.

Ovocná směs na paty

Banán a avokádo jsou bohaté na vitaminy, minerály i oleje, které pokožku zjemní a hydratují. Touto ovocnou kombinací získáte přírodní zázrak na suché paty. Půlku avokáda spolu s banánem rozmačkejte a potřete s tím chodidla. Po 15 až 20 minutách působení smyjte veškerou směs z nohou. Budete překvapeni, jak moc dokáže tato kombinace pomoct!

Procedura na popraskanou pokožku

Nejdříve si namočte nohy do horké vody se 2 lžícemi medu na 20 minut. Starou pokožku poté odstraňte pemzou, a nakonec aplikujte kašičku ze 3 lžiček rýžové mouky, lžičky medu a pár kapek octa. Tuto proceduru provádějte dvakrát týdně a vaše paty se krásně vyléčí. Rýžová mouka dodá potřebné minerály a kůži vyčistí. Med zahojí praskliny a ocet podpoří změkčení a loupání staré kůže.

Bylinky na suché paty

Některé bylinky a přírodní léčivé prostředky mohou pomoci obnovit vlhkost a zjemnit pokožku pat. Heřmánek má protizánětlivé vlastnosti a pomáhá zmírnit podráždění a svědění. Měsíček lékařský je známý pro své regenerační schopnosti a lze ho použít ve formě masti nebo oleje. Rozmarýn a levandule mají antiseptické vlastnosti a pomáhají se zbavit bakteriální infekce. Kokoška lékařská obsahuje vitaminy A a C, které podporují hojení pokožky. Kokosový olej je bohatý na mastné kyseliny, které hydratují suchou pokožku.

Zdroje: kupi.cz, prozeny.blesk.cz, dama.cz