Čaj je oblíbeným nápojem po celém světě. V Anglii ho pijí každý den, v Itálii například jen při nemocech. V Čechách a jiných zemích se pití čaje stalo spíše ranním snídaňovým rituálem. Prapůvodní kořeny má však v Číně, kde se jako první používal jako bylina k léčení různých nemocí. Teprve několik století poté staří Číňané objevili, že se čajové lístky dají vařit.
Video, kde se dozvíte něco více o kávě, si můžete pustit na Youtube kanále Rozum v troubě:
Co do čaje nepatří
Čaj je zkrátka absolutní snídaňová klasika. Jsou ale určité věci, které k němu nepatří. První z nich jsou výrobky z cizrnové mouky. Je to kvůli tomu, že v kombinaci s čajem mohou způsobit zažívací problémy a snižovat schopnost těla absorbovat živiny. Další vás možná překvapí a pro někoho to bude šokující zjištění. Citron v čaji není vždy dobrý nápad. Je to kvůli tomu, že citron obsahuje velké množství kyseliny citronové. Ta může způsobit, že se budete cítit nevolně a nafoukle. Zároveň může šťáva z citronu vytvořit otoky v žaludku. Lékaři tudíž doporučují nepít čaj s citronem, zejména pak ráno.
Co dalšího do čaje nepatří
Potraviny, které jsou bohaté na železo, také pro jistotu k čaji vynechte. Čaj totiž obsahuje třísloviny a šťavelany, což jsou antinutriční látky. Ty zabraňují vstřebávání železa ve vašem těle. Takže při čaji o páté raději vynechte ořechy, listovou zeleninu a obiloviny. Rovněž lékaři doporučují, abyste se zmrzlinám, jogurtům a celkově studenému jídlu při pití čaje vyhnuli velkým obloukem. Studené a teplé nejde dohromady a tato kombinace nemusí být pro vaše tělo zrovna blahodárná. Může vám dokonce oslabit trávicí systém a způsobit nevolnost.