Pokud chcete nastartovat každý svůj den zdravě, určitě si dopřejte snídani. Odcházet z domova nalačno je totiž podstatná chyba, které byste se měli vyvarovat. Zdravá a vyvážená snídaně pozitivně ovlivní celý váš následující den a zároveň dodá potřebné živiny, nastartuje metabolismus a dodá energii. A bonusem vám bude stav, kdy vás během dne nebudou otravovat zbytečné chutě na nezdravé pamlsky. Ne všechny potraviny jsou však k snídani vhodné a odborníci na stravu i lékaři nabádají se některým po ránu vyhnout. O které se jedná konkrétně?
Jaká je ideální snídaně podle odborníka na výživu Petra Havlíčka? Podívejte se na toto YouTube video na kanále Fitness007:
Co vědci nedoporučují
Na základě dlouhých sledování a výzkumů došli specialisté z Centra veřejného zdraví a lékařské prevence v Moskvě ke zjištění, že nejhorší jsou tři druhy potravin. Jejich konzumace po ránu je pro tělo doslova šokem, a proto je lepší si je v tuto denní dobu odpustit. Jedná se o instantní cereálie, uzeniny a výrobky z bílé mouky.
Instantní cereálie
Podle ruského odborníka na výživu Dr. Igora Strokova jsou nejhorší variantou k snídani právě zmíněné instantní cereálie. Oproti těm celozrnným neobsahují vhodné sacharidy, které se tráví pomalu a dodávají tělu energii na dlouhou dobu.
Obsažené obiloviny v těchto „uměle“ vyrobených kaších procházejí speciálním zpracováním, a tudíž jsou ve výsledku bez náležitých živin potřebných pro náš organismus. Bohužel instantní cereálie jsou navíc plné dalších nežádoucích přísad a nezdravých sladidel. Pokud si je dáte nalačno, způsobí prudké rozkolísání hladiny krevního cukru, a brzy po snídani budete opět hladoví.
Uzeniny
Velikou zátěží jsou pro tělo ihned po ránu i uzeniny, obzvlášť ty opečené nebo grilované. Jejich konzumace není optimální nejen pro žaludek, ale ani pro slinivku a játra. Stejně tak vám tento druh jídla nedá energii na celý den, naopak se budete brzy cítit unavení a vyčerpaní. Tělo má velký problém s jeho zpracováním a vydává i více energie. Přijdete i o koncentraci a také se zbytečně vystavíte nežádoucím účinkům obsažených karcinogenů.
Bílá mouka
Dalším prohřeškem, kterého se mnozí z nás dopouštějí, je ranní konzumace produktů z bílé mouky. Podle doktorky Vasilisy Ponomarevové není dobré jíst nalačno bílý chléb ani jiné pečivo z bílé mouky, protože v těle nezdravě zvyšují hladinu cukru v krvi. Brzy však jeho hodnoty v důsledku uvolňování velkého množství inzulínu z těla začnou klesat, což je spojeno s rizikem nejen inzulínové rezistence, ale i nadváhy a cukrovky 2. typu, s problémy s metabolismem sacharidů a slinivkou břišní, se zhoršeným stavem cév a s onemocněním srdce.
Zdroje: www.actualno.com, www.zena.actulne.cz, www.prozeny.cz