Zdravé kosti a klouby jsou klíčové pro aktivní a plnohodnotný život. S věkem se však jejich stav přirozeně zhoršuje, a proto je důležité dbát na jejich dostatečnou výživu.

Kromě pestré a vyvážené stravy můžete zdraví kostí a kloubů podpořit i doplňkovými vitamíny a minerály. O které se konkrétně jedná?

Řešíte problémy s klouby? Na zajímavé tipy se podívejte na tomto YouTube videu na kanálu GymBeam cz:

Zdroj: Youtube

Vápník

Vápník je základní stavební látkou a jedním z nejdůležitějších minerálů pro celkové zdraví kostí. Je důležité ho přijímat z mléčných potravin a nápojů jako je například mléko nebo zákys. Jezte také pravidelně i lískové ořechy, mandle, mák, kakao, sóju, kopr, petrželku a pažitku. Pokud máte vápníku ve stravě nedostatek, určitě ho dle potřeby doplňujte i ve formě tabletek.

Vitamín D

Nepostradatelný je pro zdraví kostí i vitamín D, který napomáhá vstřebávání vápníku z trávicího traktu. Jeho nedostatek tak může vést ke značné ztrátě kostní hmoty.

Dobrými zdroji vápníku jsou mléčné výrobky, tučné ryby jako sleď, makrela či losos, vaječný žloutek, jedlé houby nasbírané v přírodě a potraviny cíleně obohacené vitaminem D, jako například některé margaríny. Perfektním zdrojem vitamínu D je i listová zelenina, tofu a olej z tresčích jater neboli rybí tuk.

Vitamín C

Tento druh vitamínu je velice důležitý pro celkovou imunitu těla. Zároveň napomáhá tvorbě proteinu kolagenu, který je nezbytný nejen pro mineralizaci kostí, ale zdraví chrupavek, zubů, dásní a krevních cév. Proto bývá často součástí mnohých kloubních výživ.

Vysoký obsah vitaminu C najdete v paprikách, černém rybízu, rakytníku, petrželi, kapustě, brokolici, fenyklu, řeřiše, citrusových plodech a šípcích.

 Vitamin K 

Jedná se o vitamín rozpustný v tucích, který má důležitý vliv nejen na správnou srážlivost krve, ale hraje i významnou roli při formování kostí. Pokud máte nedostatek vitamínu K, může to vést k nízké hustotě kostí a zvýšit riziko zlomenin.

Dělí se na vitamín K1, který je v potravinách rostlinného původu a K2, který je obsažený v živočišných produktech. Tento vitamín najdete v játrech, vaječných žloutcích, másle, obilovinách, tmavé listové zelenině, zelenině z čeledi brukvovitých a ve fermentovaných sójových potravinách. Značné množství vitaminu K se nachází také v ovoci, mléce a mléčných výrobcích a mase.

Hořčík 

Velice důležitý je pro zdraví kostí i tento minerál. Napomáhá tělu účinně využívat vitamín D a vápník. Nedostatek hořčíku přispívá bohužel k osteoporóze.

Pokud se tedy chcete vyvarovat riziku zlomenin, zařaďte do pravidelného jídelníčku ořechy a semínka, celozrnné potraviny, nemleté cereálie, tmavou čokoládu, mák, droždí, luštěniny, pohanku, datle, sýry, ryby a drůbeží maso.

Související články

Zdroje: www.medicalnewstoday.com, www.countrysideotrtho.com, www.idnes.cz