Každá doba má to své. V současnosti jsou našimi častými společníky moderní technologie, které vyzařují modré světlo. Jen se zamyslete, kolik času strávíte u počítače, tabletu, televize či mobilního telefonu. Mnohdy je to převážná část dne a následně vaše oči trpí v tom lepším případě únavou, která je někdy doprovázena i bolestmi hlavy. Těmto nesnázím však můžete hravě předejít.

Co je to modré světlo

V podstatě se jedná o světlo s nízkou vlnovou délkou a vysokou energií. Modré světlo obsahuje i sluneční světlo, a díky tomu je nebe modré. Samo o sobě není škodlivé, jde však o to, z jaké ho vnímáme vzdálenosti. V případě elektroniky se mu vystavujeme bohužel velmi zblízka, a to podstatně déle, než je zdrávo. A navíc monitory vyzařují modrého světla mnohonásobně více než slunce či starší zobrazovací technologie.

V čem tkví problém?

Převážná část modrého světla prostupuje rohovkou a čočkou a dostává se až na sítnici. Ve chvíli, kdy tento druh světla naše oči pohlcují, dochází ke snížení produkce melatoninu. Jedná se o hormon, který koriguje náš pocit ospalosti, který nastává po západu slunce. Bohužel tento přirozený proces je dlouhodobým zíráním do modrého světla narušen. Přestože máte sice dojem zvýšené aktivity, večer a v noci to mívá neblahý dopad na kvalitu odpočinku a spánku.

Dlouhodobé vystavení modrému světlu rozhazuje běžné biologické cykly, které jsou součástí vnitřních hodin těla a ovlivňují řadu procesů. Následkem toho mohou být i nepříjemné bolesti hlavy a očí, které jsou často zarudlé, nadměrně suché a mnohdy dochází i k rozmazanému vidění. Jak se tedy účinně chránit?

Speciální fólie

Jednou z cest, jak se před modrým světlem ochránit, je jeho eliminace. Nejenže se budete snažit zkrátit dobu, jež před přístroji s modrým světlem trávíte, ale můžete si pořídit ochrannou fólii, která se aplikuje na displej či monitor. Řešením je i nastavení nočního režimu. Přestože zcela neodstraní vyzařované modré světlo, značně sníží jeho množství.

Brýle s modrým filtrem a technologií „blue control“

Před nepříjemnými následky modrého světla se můžete chránit také vhodnými brýlovými skly v dioptrické i nedioptrické variantě. V podstatě se jedná o fenomén současné doby a speciální povrchovou úpravu brýlových čoček. Brýle s filtrem modrého světla jsou navrženy tak, aby minimalizovaly množství modrého světla, které dopadá na oční sítnici. Vůbec nic nepokazíte, pokud si je ponecháte na očích celý den, jejich čočky jsou totiž čiré. Účinky jistě pocítíte zanedlouho, protože vaše oči budou mnohem víc svěží a bude se vám jistě i lépe usínat.

Pravidlo 20-6-20

Neváhejte si upravit polohu monitoru tak, aby byl od vás vzdálený alespoň na délku předpažené paže a byl v takové výšce, abyste na něj hleděli mírně dolů. Vždy je lepší dát přednost monitoru matnému, protože méně oslňuje. V případě suchých očí používejte umělé slzy.

A také s očima pravidelně cvičte. Preventivně můžete dodržovat pravidlo 20-6-20. Jedná se o dvacetivteřinové přestávky s pohledem na předmět vzdálený alespoň 6 m, a to vždy po 20 minutách práce u monitoru.

Návštěvu lékaře neodkládejte

Abyste měli jistotu, že jsou vaše oči v pořádku, nezanedbávejte pravidelnou kontrolu u očního lékaře nebo optometristy.

Zdroje: www.primanapady.cz, www.rehabilitace.info, www.medcz.com