Zdroje: 5555 rad pro šikovné hospodyňky, Jiří Bílek, ISBN 978-80-7388-641-7, www.healthline.com

Únava, stres a málo spánku

Únava není nic nového, zvlášť pokud máte už několik dekád za sebou. Hora práce, kopa dětí, pár mazlíčků, jedna až dvě domácnosti za krkem a kdo by nepomohl přátelům, když jsou v průšvihu, ale také studium a spousta dalšího stresu.

Důvodů, proč málo spíme, špatně jíme, trpíme nedostatkem energie a možností revitalizovat tělo i ducha, je celá řada. Nedostatek sluníčka i podzimní útlum či jarní únava jsou všechno klasické a dobře známé stavy, které čas od času potrápí každého a rozhodně na dobré náladě nepřidají.

I když považujeme životní styl v době před půl stoletím za pomalejší, i ženy a muži v té době trpěly únavou. Není vše jen otázkou vyčerpávajícího způsobu života, který vedou mnozí dnes. Těžká manuální práce i stres a spousta povinností provázejí lidstvo už po generace. Podívejte se s námi na několik triků, které se dříve doporučovaly na únavu. Jsou velmi zajímavé!

Co pomůže proti únavě?

Zkombinujte dvě lžíce medu, panák koňaku, stejné množství mléka a jeden žloutek. A teď hádejte, co s tím? Vypít? Vůbec ne! Tato rozmíchaná směs se požívala do koupele. Jisté je, že po takové lázni se určitě musíte opláchnout vodou.

Jiné méně překvapivé doporučení vybízí k použití soli či citronu nebo rozmarýnu. Do lázně použijte dvě až tři hrsti soli, ale určitě se pak ještě osprchujte. Takovou lázeň si můžete připravit zcela jednoduše a rozhodně můžete použít i solné směsi s bylinkami, které jsou k dostání a můžete si je smíchat sami. Pokud máte možnost, použijte sůl s rozmarýnem nebo samotnou bylinku. Rozmarýn se používal tak, že se z hrsti sušené bylinky napřed udělal odvar a ten se pak scezený vlil do koupele.

Citrony se také napřed spařily. Podle knihy 5555 rad pro šikovné hospodyňky se doporučuje nakrájet je napřed na plátky, zalít vroucí vodou a po čtvrthodině louhování přidat koupele.

Kniha doporučuje také cvičení. Nezáleží na intenzitě, ale spíš na pravidelnosti. Jak je známo, pohyb je důležitý nejen pro tělo, ale i pro duševní pohodu.

Únavu zažehnají i některé potraviny

A co bychom mohli doporučit podle babiček krom relaxační koupele a kvalitního spánku dnes? Především potraviny, které silně ovlivňují pocity únavy a povzbuzují! Mezi takové patří avokádo, mandle, ale také kapusta, špenát, banány, datle a chia semínka.

I zmiňovaný žloutek k těmto potravinám patří. Je zdrojem proteinu a obsahuje množství vitaminů i minerálů, stejně jako všechny zmíněné doporučené potraviny.

Související články