Ňadra jsou párový orgán, který je u žen velmi citlivý na dotek a během celého života u nich prochází mnoha změnami, kdy mění svůj vzhled i tvar. Projevují se zejména v obdobích hormonálních změn, tedy především během puberty, v těhotenství a v klimakteriu.

Také pravidelná menstruace, mnohdy doprovázená silným premenstruačním syndromem, je často spojena s nepříjemným napětím a bolestí v prsou, protože se v těle hromadí hormon estrogen. Na vině však mohou být i další drobnosti, které lze snadno odstranit a raději se jim vyhnout. Nikdy však nepodceňujte ani poradu s lékařem.

Na video o nepříjemných bolestech těla se můžete podívat na videu zde:

Zdroj: Youtube

Jak efektivně zmírnit bolest prsou

Kromě toho, že budete vědět od lékaře, že nejde o nic závažného, můžete využít pro zmírnění nepříjemných pocitů některý z tipů, které vám určitě uleví a někdy i odstraní některou z příčin bolesti. Které to jsou?

Omezte konzumaci soli

Pravdou je, že bez soli by nebylo dobrého jídla. Ovšem právě u této ingredience byste měli být vždy nadmíru opatrní. Pokud snížíte dávku soli, vaše tělo vám bude nadmíru vděčné. Obvzlášť, jestliže vás často bolí ňadra, zkuste méně solit. Když vás navíc bolí i hlava, dosáhnete též kýženého výsledku. Jídla s vysokým obsahem soli často tyto bolesti vyvolávají. Dochází totiž k rozšíření cév, což je vlastně nejčastěji hlavní viník bolestí.

Máte správnou podprsenku?

Protože se prsa během života mění, není vhodné nosit jeden typ podprsenky celý život. Je nutné přizpůsobovat ji dané situaci. Pokud nemáte padnoucí podprsenku, neprospívá to nejen vašim prsům, ale i celé horní polovině těla. Nevhodná podprsenka je na vině mnohých nepříjemných otlaků a špatného držení těla. Nechte si vždy poradit od odborníků ve specializovaných prodejnách.

Ulevte si obklady

Pokud chcete zmírnit nepříjemnou bolest v prsou, udělejte obklady, které uvolňují napětí svalů. Využít můžete nejen opatrné ledování, které vám přinese jistou úlevu, ale skvělé jsou i bylinkové obklady z odvarů. Zvolte bylinky, jako například jitrocel, měsíček lékařský, ale i cibuli či tvaroh a listy zelí.

Zařaďte do života více pohybu

Bolest prsou může často způsobovat i nedostatek aktivního pohybu. Prsní svaly jsou pak často ochablé a prsa pobolívají. Přestože máte třeba sedavé zaměstnání, projděte se alespoň na pár minut každou hodinu po kanceláři. A když si k tomu zakroužíte rukama, je to jedna z nejlepších věcí, kterou můžete pravidelně pro svá prsa udělat. Stejně tak vám prospěje každodenní pravidelná procházka.

Masáž prsou rozproudí krev

Dopřejte si pravidelnou masáž prsou, zlepší se tak prokrvení vašich ňader a zmírní se jejich citlivost. Návod správných tahů najdete v mnoha manuálech odborníků na internetu. A využijte k tomu příjemný olej s vůní silic, podpoříte tak terapeutické účinky masáže.

Zdroje: www.vasemenopauza.cz, www.zena.aktualne.cz, www.bigbreast.cz