Zdravé nehty jsou hladké, narůžovělé a s mírným leskem. Jsou pevné a chráněné nehtovou kůžičkou.

Co způsobuje, že vaše nehty mění strukturu?

Křehké nehty

Drsné, štěpící se nehty, ze kterých se odlupují kousky - to je jeden z problémů postihující více ženy. Oficiálně se křehké nehty nazývají onychoschizia. Křehkost je způsobená obvykle opakovaným zvlhčováním a vysušováním nehtů. Proto například při mytí nádobí nebo při uklízení používejte ochranné rukavice. Štěpení v kombinaci s nažloutlým odstínem nehtů naznačuje houbovou infekci. (Zdroj: www.webmd.com)

Měkké nehty

Měkké nehty se snadno ohýbají, což je způsobeno nadměrným vystavováním vlhkosti nebo chemikáliím. Možná vám také chybí nedostatek vitaminů ze skupiny B, vápník nebo železo. Opět při úklidu nebo umývání nádobí noste rukavice.

Hřebeny

Všimli jste si čárek, které se vyskytují buď ve svislé nebo vodorovné poloze na povrchu nehtu? Pokud nejsou doprovázeny změnou barvy, jsou považovány za neškodné. Svislé rýhy jsou však spojovány s nedostatkem železa. Horizontální však mohou upozorňovat na poruchu štítné žlázy, na cukrovku, spálu nebo tyfus. Tyto linie se nazývají Beauovy linie a na nehtu se projevují jako mírná prohlubenina. Pokud se vám na nehtech objevují pravidelně, vyhledejte lékaře.

Proč vaše nehty mění barvu?

  • Žlutá barva - zažloutlé nehty jsou způsobené jedním ze dvou faktorů - buď infekcí, nebo reakcí na kosmetický produkt, např. lak na nehty. Nehty ošetřete čajovníkovým olejem nebo vitamínem E, který pomáhá s infekcí. Pokud žlutá barva přetrvává, navštivte lékaře. Může jít totiž o onemocnění štítné žlázy, plic nebo psoriázu.
  • Černé čáry - tyto čáry vypadají, jako by se vám do nehtu zaryla tříska. Nejpravděpodobnější příčinou je trauma nehtu, například, když jste se nechtěně bouchli o skříňku. Postupem času tato čárka s růstem nehtu zmizí.
  • Bílé skvrny - tyto skvrny označují nedostatek zinku. Zkuste brát alespoň 30 miligramů zinku po dobu tří měsíců a stav nehtů se zlepší. Další možné příčiny jsou alergické reakce, plísňové infekce nebo zranění nehtu.
  • Absence půlměsíce - zaoblené bílé křivky na spodní části nehtu jsou většinou u palce zřetelně viditelné. U ostatních prstů se mohou skrýt pod kůží. Pokud je však nenajde ani zkušená manikérka, která odstraňuje přebytečnou kůžičku v okolí nehtů, zbystřete. Můžete být podvyživení nebo v depresi. Pokud se navíc půlměsíčky začnou zbarvovat do červena, ihned vyhledejte lékaře. Může vám selhávat srdce.
  • Bílé nehty - pokud zaznamenáte, že jsou nehty světlé až bílé s tmavými kraji, může to znamenat problémy s játry, jako je například hepatitida.
  • Černá linie - pokud se vám objeví tmavě hnědá až černá linie táhnoucí se od lůžka ke konci nehtu a neodrůstá, ihned vyhledejte lékaře. Může jít totiž o melanom - rakovinu kůže.

Jak si udržet zdravé nehty?

Lékaři tvrdí, že vlasy a nehty jako první ukazují, že našemu tělo chybí vitamíny a minerály. Pokud konzumujete pestrou stravu, ale chcete mít jistotu, že vaše nehty dostanou vše, co potřebují, kupte si multivitamín v tobolkách ze želatiny. Naše tělo totiž jednodušeji štěpí želatinu a dostane se tak k minerálům a vitamínům rychleji, než u pevných tablet. (Zdroj: www.healthline.com)