Nepříjemné ledvinové kameny momentálně sužují 10% světové populace a ve větším procentu se vyskytují u mužů. Pro někoho je toto onemocnění nepříjemnou drobností, ale pro druhé může být velice bolestivou záležitostí. Jakmile se v těle tento problém objeví, velice často se i opakuje. Nejčastější výskyt bývá v produktivním věku, ale není výjimkou, že se vyskytne i u starších lidí a některých dětí.

Kde a jak se berou?

Ledvinové kameny neboli nefrolitiáza vznikají nahromaděním minerálních solí, které vzniknou vykrystalizováním v močových cestách.

Příznaky ledvinových kamenů

V tom lepším případě nemusíte o ledvinových kamenech kolikrát ani vědět, často se však vyskytují i velice bolestivé formy, které se projevují kolikou. Zároveň se vše odvíjí od velikosti a polohy kamene. Lepší variantou je, když se kámen nachází v ledvině a nenaruší tak plynulý odtok moči. Dojde-li však k narušení a poranění výstelky močových cest, brzy se jejich přítomnost projeví krví v moči.

Kolika je nebezpečná

Fáze koliky nastávají, jakmile se kámen dostane z ledvin do močových cest a projevuje se bolestmi v oblasti boků a beder, které vystřelují směrem do třísla. Kvůli úzkým průchodním cestám je ledvinový kámen ničí a dráždí, a někdy může dojít i k nebezpečnému ucpání. Dalším projevem je časté a bolestivé močení.

Dejte na prevenci

Předcházejte špatnému vylučování minerálních solí z organismu a nevystavujte se zbytečně dlouhodobému stresu. Dodržujte pravidelný pitný režim a obohaťte svůj jídelníček o potraviny bohaté na kyselinu citronovou. A v každém případě vsaďte na zdravý životní styl, který není od věci podpořit ověřenými léčivými prostředky z přírody.

Přesličkový čaj

Zařaďte do pitného režimu léčivé šťávy a udělejte si čaj z přesličky. Díky svým antibakteriálním a antioxidačním vlastnostem je pro močové cesty dokonalým balzámem. Velice rychle dokáže zklidnit v těle mnohé záněty a pomůže i s otokem.

Drink z pšeničné trávy

Pšeničná tráva byla vždy oblíbenou ingrediencí našich babiček, které ji používaly ke zlepšení celkového zdraví. Zároveň je velikým pomocníkem ve fázi vylučování kamínků, protože umí zvýšit průtok močových cest. Dejte si každý den čerstvou šťávu zhruba ze 150 g trávy.

Jablečný ocet

Opěvovaná zlatavá tekutina je opět na scéně, protože i ona je velice prospěšným pomocníkem při potížích s ledvinovými kameny. Má takovou sílu, že v některých případech dokáže kameny rozpustit a podpoří jejich vyloučení z těla ven.

Červené fazole

Zrovna tomuto typu fazolí se v anglicky mluvících zemích říká ledvinové fazole. Je to opravdu příznačné, protože tato luštěnina je zrovna pro ledviny opravdový zázrak. Díky obsahu velkého množství vlákniny, významných minerálů a rostlinných bílkovin fazole pozitivně ovlivňují nejen zdraví ledvin, ale dávají péči i močovým cestám.

Vyrobte si fazolový elixír

Dělejte si pravidelně fazolový vývar, který prospěje vašim ledvinám i celému močovému ústrojí. V případě, že trpíte ledvinovými kameny, přiloží účinně ruku k dílu s jejich rozpouštěním. Stačí, když budete fazolový vývar popíjet několik dnů v týdnu.

Zdroje: www.mojezdravi.cz, www.healthline.com, www.zdravi.euro.cz