Zdroje: prima-receptar.cz, living.iprima.cz, zena.aktualne.cz

Nastala sezóna třešní a ať už je zpracujeme jakýmkoliv způsobem, pecky nám zůstanou. Většina z nás je zbytečně vyhazuje. Přitom se dají skvěle využít a ještě vám udělají službu při různých zdravotních nešvarech a bolestech. Máme pro vás tip, který vám pomůže třeba se zablokovanými zády, bolavým břichem nebo vám uleví od nepříjemné migrény. Stačí si vyrobit hřejivý polštářek.

Pecky z třešní udržují dlouhodobě teplotu

Jste překvapeni? Obyčejné třešňové pecky mají opravdu tuto zajímavou vlastnost. Jsou schopné dlouhodobě udržet teplotu, kterou vstřebají. Je jedno jestli jde o teplo či chlad, zvládnou totiž obojí. Jejich výjimečnou vlastnost objevili švýcarští dělníci v jedné továrně na výrobu likérů. Nahřívali si je v kamnech a večer si s nimi obkládalo své unavené a namožené tělo, aby se jim ulevilo a byli zas druhý den připraveni na tvrdou práci.

Jak pecky očistit a uchovat

Jakmile si připravujete cokoliv z třešní, pecek se nezbavujte. Pouze je vysušte na slunci, aby nezačaly plesnivět a pak je uchovávejte na suchém místě či ve větratelné nádobě. Ve chvíli, kdy máte pecek přibližně 1 litr, můžete se pustit do čištění. Existuje několik způsobů a výběr je jen na vás.

Buď je možné pecky povařit, nechat uschnout a poté je v suchém čistém hadříku mnout dlaněmi, kdy se ve výsledku očistí jedna pecka o druhou, nebo je klidně můžete dát do myčky na nádobí. V tomto případě je vložte třeba do sáčku na prádlo nebo je nasypte do košíčku na příbory, který přiklopte třeba sítkem, aby se vám nerozutekly. Dokonce lze prát pecky i v pračce, a to opět v nějakém síťovém sáčku, aby se k nim dostala voda. Vždy nechte omyté pecky důkladně oschnout, nejlépe na sluníčku.

Výroba polštáře

Ušít polštářek je jednoduchá záležitost a zvládne to každý. Kdo umí šít na šicím stroji má to jednodušší a především rychlejší. Ostatní si vystačí i s ručním šitím. Připravte si nějakou bavlněnou látku, nejlépe však stálobarevnou a odolnou. Můžete klidně zužitkovat i zbytky nevyužitých látek či starou utěrku na nádobí.

Podle své potřeby a fantazie si nastříhejte požadovaný tvar polštáře, a to ve dvou kusech, které k sobě pasují. Položte je lícem k sobě, abyste rubovou stranu měli na povrchu a jednoduše je sešijte tak, aby zůstala jedna strana otevřená. Pak otočte vyrobený obal lícem nahoru, vsypte do něho připravené očištěné pecky a zašijte poslední stranu. A máte hotovo!

Jak nahřát či nachladit

V případě že potřebujete teplou variantu polštářku, máte možnost jej nahřát buď v mikrovlnné či běžné troubě, nebo na kamnech, v remosce, na radiátoru či žehličkou. Jestliže se vám hodí chladná varianta, pak obalte polštářek igelitem a vložte jej do mrazáku.

Co všechno polštář s třešňovými peckami dokáže

Jako pomocník vám poslouží v mnoha situacích. Sportujete a jste namožení? Pro uvolňování svalstva si peckový zázrak nahřejte a obkládejte bolavá místa. Ulevuje od bolesti zad, šíje, břicha, ale také při nachlazení k uvolnění čelních dutin a bolestech hlavy. Výborně poslouží k prohřátí průdušek, studených nohou i rukou, při menstruačních potížích a na bolavá bříška dětí při nadýmání. Polštářek přikládejte přes oblečení nebo ručník, protože pecky mohou být velmi horké, ale jeho vrchní část přikryjte, aby déle udržel teplotu.

Chladná verze polštáře vám uleví nejen od otoků a různých výronů, ale uklidní i bolavá popálená místa a zklidní svědivé štípance od hmyzu.