Třešně jsou teď všude. Jedno z nejoblíbenějších plodů léta. Někdo je má hned u nosu na zahradě, ostatní si je s chutí pořídí na trhu či v obchodě. Dají se jíst čerstvé, ale hodí se na koláče, do marmelád a mnoha sladkých pokrmů. A víte, co se zbylými peckami z třešní?
Zdroje: prima-receptar.cz, living.iprima.cz, zena.aktualne.cz
Nastala sezóna třešní a ať už je zpracujeme jakýmkoliv způsobem, pecky nám zůstanou. Většina z nás je zbytečně vyhazuje. Přitom se dají skvěle využít a ještě vám udělají službu při různých zdravotních nešvarech a bolestech. Máme pro vás tip, který vám pomůže třeba se zablokovanými zády, bolavým břichem nebo vám uleví od nepříjemné migrény. Stačí si vyrobit hřejivý polštářek.
Pecky z třešní udržují dlouhodobě teplotu
Jste překvapeni? Obyčejné třešňové pecky mají opravdu tuto zajímavou vlastnost. Jsou schopné dlouhodobě udržet teplotu, kterou vstřebají. Je jedno jestli jde o teplo či chlad, zvládnou totiž obojí. Jejich výjimečnou vlastnost objevili švýcarští dělníci v jedné továrně na výrobu likérů. Nahřívali si je v kamnech a večer si s nimi obkládalo své unavené a namožené tělo, aby se jim ulevilo a byli zas druhý den připraveni na tvrdou práci.
Třešňové pecky uchovávejte v suchu a větratelném materiálu.
Jak pecky očistit a uchovat
Jakmile si připravujete cokoliv z třešní, pecek se nezbavujte. Pouze je vysušte na slunci, aby nezačaly plesnivět a pak je uchovávejte na suchém místě či ve větratelné nádobě. Ve chvíli, kdy máte pecek přibližně 1 litr, můžete se pustit do čištění. Existuje několik způsobů a výběr je jen na vás.
Buď je možné pecky povařit, nechat uschnout a poté je v suchém čistém hadříku mnout dlaněmi, kdy se ve výsledku očistí jedna pecka o druhou, nebo je klidně můžete dát do myčky na nádobí. V tomto případě je vložte třeba do sáčku na prádlo nebo je nasypte do košíčku na příbory, který přiklopte třeba sítkem, aby se vám nerozutekly. Dokonce lze prát pecky i v pračce, a to opět v nějakém síťovém sáčku, aby se k nim dostala voda. Vždy nechte omyté pecky důkladně oschnout, nejlépe na sluníčku.
Polštář naplňte očištěnými a suchými třešňovými peckami.
Výroba polštáře
Ušít polštářek je jednoduchá záležitost a zvládne to každý. Kdo umí šít na šicím stroji má to jednodušší a především rychlejší. Ostatní si vystačí i s ručním šitím. Připravte si nějakou bavlněnou látku, nejlépe však stálobarevnou a odolnou. Můžete klidně zužitkovat i zbytky nevyužitých látek či starou utěrku na nádobí.
Podle své potřeby a fantazie si nastříhejte požadovaný tvar polštáře, a to ve dvou kusech, které k sobě pasují. Položte je lícem k sobě, abyste rubovou stranu měli na povrchu a jednoduše je sešijte tak, aby zůstala jedna strana otevřená. Pak otočte vyrobený obal lícem nahoru, vsypte do něho připravené očištěné pecky a zašijte poslední stranu. A máte hotovo!
Jak nahřát či nachladit
V případě že potřebujete teplou variantu polštářku, máte možnost jej nahřát buď v mikrovlnné či běžné troubě, nebo na kamnech, v remosce, na radiátoru či žehličkou. Jestliže se vám hodí chladná varianta, pak obalte polštářek igelitem a vložte jej do mrazáku.
Ušít polštářek je jednoduchá záležitost a zvládne to každý. Kdo umí šít na šicím stroji má to jednodušší a především rychlejší.
Co všechno polštář s třešňovými peckami dokáže
Jako pomocník vám poslouží v mnoha situacích. Sportujete a jste namožení? Pro uvolňování svalstva si peckový zázrak nahřejte a obkládejte bolavá místa. Ulevuje od bolesti zad, šíje, břicha, ale také při nachlazení k uvolnění čelních dutin a bolestech hlavy. Výborně poslouží k prohřátí průdušek, studených nohou i rukou, při menstruačních potížích a na bolavá bříška dětí při nadýmání. Polštářek přikládejte přes oblečení nebo ručník, protože pecky mohou být velmi horké, ale jeho vrchní část přikryjte, aby déle udržel teplotu.
Polštář plněný peckami z třešní vám uleví pří mnoha bolestech.
Chladná verze polštáře vám uleví nejen od otoků a různých výronů, ale uklidní i bolavá popálená místa a zklidní svědivé štípance od hmyzu.